szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország ötlete volt, az eredeti helyszín Budapest lett volna. Miért rendezték mégis Luxembourgban a migrációs konferenciát, amelyen az érintett EU-n kívüli államok is részt vettek? A brüsszeli Politico értesülése szerint azért, hogy menekültpolitikájáért büntessék Magyarországot.

A nyugat-balkáni konferencia, azaz a csütörtöki luxembourgi találkozó lefokozása Magyarországnak szánt büntetés volt – írta a brüsszeli Politico Playbook című hírlevelében.

A luxembourgi találkozó eredeti címe "Budapest konferencia" lett volna, és a magyar fővárosban rendezték volna meg arra való tekintettel, hogy Magyarországnak nagy problémát okozott a dél felől beáramló menekülttömeg.

A Playbook forrásai szerint a konferencia áthelyezése egy Magyarországnak szánt tockos volt azért a magatartásért, amit a menekültválságban tanúsít. Ugyanúgy az is, hogy a találkozóhoz kapcsolódó 37 oldalas nyilatkozatban, amely a nyugat-balkáni útvonalról szólt, egyetlen említés sincs Magyarországról.

A képen egy Szijjártó Pétert rejtettünk el
©

A csütörtöki migrációs konferenciát Törökország, Libanon, Jordánia, az uniós tagállamok bel- és külügyminisztereivel, valamint a nyugat-balkáni országok képviselőivel rendezték meg. A tanácskozást magyar kezdeményezésre szervezték meg az uniós intézmények – írta az MTI. Amikor a magyar ötlet felvetődött, még arról volt szó, hogy a helyszín Budapest lesz.

Ez volt az első alkalom, hogy olyan közös tanácskozást tartottak az Európai Unió kül- és belügyminiszterei, amelyen a Szíriából a Földközi-tenger keleti részén és a Nyugat-Balkánon keresztül érkező migránsok útvonalán fekvő országok képviselői is részt vettek. Jean Asselborn, a miniszteri tanács soros elnökségét ellátó Luxemburg bevándorlási minisztere hangsúlyozta, hogy a konferencia csak egy folyamat elejét jelenti, a párbeszéd pedig a következő hónapokban és években is folytatódik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
820 lóerővel érkezhet a zöld rendszámos Lamborghini Urus

820 lóerővel érkezhet a zöld rendszámos Lamborghini Urus

Huawei: Már tízből hat magyar csuklóján ott ketyeg egy okosság

Huawei: Már tízből hat magyar csuklóján ott ketyeg egy okosság

Sorra oltják az embereket a törlés ellenére

Sorra oltják az embereket a törlés ellenére