szerző:
Kálmán Attila
Tetszett a cikk?

Nem volt zökkenőmentes a köznevelési államtitkár frakcióülésen tartott előadása: egyesek szerint keményen elővették Czunyiné Bertalan Juditot. Fideszes politikusok is morgolódnak, ha szóba kerül a közoktatás, de sokan inkább Czunyiné helyettesét, Áder János húgát, Pölöskei Gábornét kritizálták. A Parlament folyosóin két képviselőről is suttognak már, mint a következő lehetséges államtitkárról.

Ellentmondásos információk szivárogtak ki a Fidesz évadnyitó frakcióüléséről Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkárról. Néhány kormánypárti országgyűlési képviselő szerint keményen elővették az államtitkárt, mások szerint semmi ilyesmi nem történt, és voltak olyanok, akik szerint valóban kritizálták, de "normális határokon belül". Nehéz eldönteni, hogy kinek a verziója jár közelebb a zárt ülésen elhangzottakhoz, de valóban lehetnek problémák, mert a hvg.hu-nak név nélkül beszélő kormánypárti politikusok közül többen elégedetlenkedtek a közoktatás helyzete miatt.

Czunyiné utálná a pedagógusokat?

Balog Zoltán, emberi erőforrás-miniszter vezette fel Czunyiné előadását a közoktatásról, és állítólag úgy mutatta be beosztottját, mint aki "nem szereti a pedagógusokat". Erre a bemutatásra egy fideszes a megkeresésünkre "emlékezett" is, de szerinte Balog csak viccelődni akart, csak sokan nem értették helyben a viccet. Mások szerint Balog határozottan meg szokta védeni Czunyinét, még Orbán Viktorral szemben is, ha kell. A miniszterelnök viszont állítólag, amikor szűk körben arról beszélt, hogy azért nincsenek női miniszterek a kormányában, mert nem tudnák elviselni a karaktergyilkosságot, épp Czunyinét nevezte meg karakán kivételnek.

©

A köznevelési államtitkár előadásának a tervezett változtatásokról nem volt nagy visszhangja, de "nem hallottak rossz visszajelzést" azok sem, akik az ezzel párhuzamosan futó felsőoktatási szekciót hallgatták.

Átalakítások vannak, de nincsen gáz

– foglalta össze a helyzetet Hoffmann Rózsa, amivel többen egyetértettek kormányoldalról. Volt, aki úgy fogalmazott, hogy "félrecsúszhatott az információ" Czunyiné ekézéséről. Ezzel szemben többen felidéztek magánbeszélgetéseket, ahol súlyos szavak hangzottak el: egy vezető fideszes például arról beszélt, "szerencsére az ő gyerekei már kikerültek a közoktatásból".

Czunyiné szerint szépen alakulnak a dolgok

Megütközést nem Czunyiné előadása keltett – ha keltett bármi is –, hanem a közoktatás jelenlegi helyzete és jövője. A centralizált oktatás miatt fellépő gondokat a mai napig nem sikerült maradéktalanul megoldani: az intézményekben mindennapos a legalapvetőbb eszközök hiánya, rossz a források elosztása, nagy a diákok és a tanárok túlterheltsége. Nemrég egyébként a hvg.hu is megkérdezte olvasóit, a kérdőívünkre válaszoló olvasóinknak mindössze 2 százaléka szerint megy jó irányba a magyar közoktatás szekere.

Az államtitkár legutóbbi sajtótájékoztatóján azt igyekezett hangsúlyozni, hogy nincs baj, jól működik a pedagógusokra szabott életpályamodell: a bérek átlagosan 3,4 százalékkal nőttek a tavalyihoz képest, 22 ezer pedagógus pedig magasabb minősítést szerzett, a tanárok elégedettek. Efelett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet értetlenkedett egy sort, hogy vajon miért tálalják a törvények betartását sikerként, a durva túlóráztatás és munkaterhelés alapján pedig a béremelés a minimum.

©

A frakcióülésen tartott előadásról annyi konkrétum elhangzott, hogy az államtitkár kardoskodott amellett, hogy a Kliknek jóval több pénzre van szüksége, mert a jelenlegi költségvetéssel fenntarthatatlan. Ha minden igaz, ezt a pluszpénzt meg is fogja kapni az intézményfenntartó központ. (Hogy pontosan mennyit, arra rákérdeztünk az Emminél, de még várjuk válaszukat.) Erre szükségük is lesz, mert a 12,5 milliárdos adósságállományt felhalmozó szervezetnél még a közüzemi számlák fizetése is gondot okozott nyáron.

Amatőrnek tartják Áder húgát

A háttérben az igazi támadásokat nem is annyira Czunyiné, mint Pölöskei Gáborné (született Áder Annamária) köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár kapta. Áder János húgával kapcsolatban többen éreztették, hogy már 2014-es helyettes államtitkári kinevezésekor is többen úgy látták, abban szakmai kompetenciájánál többet nyomott a latban rokoni kapcsolata a köztársasági elnökkel. Még többen gondolták így, miután letette a az intézményrendszer fejlesztéséről szóló tervezeteket az asztalra.

Koncepciótlan, mindenfajta stratégiai tervezésnek híján van

– mondta egy oktatáspolitikában jártas forrásunk, amit kormányoldalról legtöbben elhessegettek azzal, hogy nem ismerik a terveket, vagy nem értenek hozzá, de olyan is akadt, aki csak beleegyezően hümmögött. Mindenesetre intő jel, hogy a 9 osztályos iskola és az erőforrásokat egy helyre csatornázó iskolaközpontok még a kanyarban sincsenek. Ellenben mindenki a PÖCS-ökön röhög kínjában, miközben a név ellenére semmi vicces nincs a pedagógus önértékelési csoportokban. (Az Emmi sajtóosztálya szerint nem is léteznek PÖCS-ök, mert helyesen ezeket BECS-nek, azaz belső értékelési csoportoknak hívják.)

Ki jöhet Czunyiné után?

Lázár János még nyáron nyilatkozta, hogy "jelentős számú államtitkárt" le fognak cserélni ősszel, augusztus végén pedig Orbán Viktor személyesen is "tesztelte" az államtitkárokat. Ezek után esélyt latolgattunk, és azt jósoltuk, hogy Czunyiné marad államtitkári poszton, ha megy, akkor Pölöskeiné lép a helyére. Azóta kiderült, hogy kétszer is tévedtünk: hiába jósoltunk hosszabb jövőt Czomba Sándor és Zombor Gábor államtitkároknak, ez nem mentette meg őket a kirúgástól. Még úgy sem, hogy az egészségügyi államtitkári pozíció a mai napig betöltetlen maradt. Igaz már nem sokáig.

Czunyiné Bertalan Judit és Pölöskei Gáborné
©

Legutolsó információink szerint Czunyiné széke is inog, és két esélyes versenyző is joggal pályázhat a helyére. Egyikük Kucsák László, akinek leggyakrabban tavaly áprilisban emlegették a nevét, amikor mindössze 60 szavazattal verte Kunhalmi Ágnest a budapesti 15-ös választókerületben az országgyűlési választáson. A civil pályáját napközis nevelőként kezdő, majd iskolaigazgatóként befejező Kucsák 2010 óta országgyűlési képviselője a Fidesznek, 2006-tól négy évig viszont már betöltötte a Fővárosi Közgyűlés Oktatási és Ifjúságpolitikai Bizottságának alelnöki tisztjét.

A másik emlegetett név a korábbi nagykanizsai polgármesteré, Cseresnyés Péteré. A zalai választókerületi elnök 2002 óta országgyűlési képviselő, Kucsákhoz hasonlóan ő is ifjúsági és oktatási területen aktív, és szintén túlzás lenne a sokat szereplő fideszesek listáján keresnünk. Az ő esélyeit nagyban rontja erre a posztra, hogy Varga Mihály őt javasolta Czomba utódjának.

Az államtitkárcsere ellen szól, hogy Czunyinét jó érdekérvényesítőnek tartják, és azt is javára írják, hogy elkezdte szigorúan rendbe tenni a legzűrösebb ügyeket, értve ezalatt főleg a Klik anyagi problémáit. Azt viszont már régóta mondják, hogy Czunyiné és Pölöskeiné között vannak harcok – például a Klik élére nem utóbbi került, hanem előbbi embere, Hanesz József –, és Balog nem érzi jól magát két tűz között. Ráadásul ez a szembenállás odáig fajult, hogy úgy tudjuk egy belsős dolgozótól, a köznevelési államtitkárság munkatársaira is rossz hangulat telepedett.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Itt az idei magyar nyárigumiteszt eredménye

Itt az idei magyar nyárigumiteszt eredménye

Lemerültek a kutatók a mélybe, olyat láttak, amit többen még soha – videó

Lemerültek a kutatók a mélybe, olyat láttak, amit többen még soha – videó

Ég egy épülő irodaház a XIII. kerületben

Ég egy épülő irodaház a XIII. kerületben