szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Kutathatóvá válhatnak a mágnesszalagon őrzött állambiztonsági adatbázisok. Az Alkotmányvédelmi Hivatal azonban nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva továbbra is visszatarthat 1990 előtti adatokat – írja az e heti HVG.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal adatbázist készített a mágnesszalagokon fennmaradt egykori állambiztonsági adatokból. Ezt a Nemzeti Emlékezet Bizottsága az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára közreműködésével most levéltárba adásra készíti elő. Mindez fontos lépés, hogy 25 évvel a rendszerváltás után érdemi fordulat álljon be az egykori megfigyeltek információs kárpótlásában.

Gondot jelent azonban, hogy a mágnesszalagos állambiztonsági adatbázisoknak csak kisebb része maradt fenn. Ezeken az egykori kémelhárítási adattár egy része mellett a célszemélyek és az ügynöki hálózati személyek adatai találhatók. Az Alkotmányvédelmi Hivatal ugyan továbbra is úgy dönthet, hogy egyes adatokat nem ad ki a kezéből, ám az adatbázis nagy része várhatóan levéltárba kerül.

Részletek a csütörtökön megjelenő HVG-ben.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Leállt a Facebook, a Messenger és az Instagram is [frissítve]

Leállt a Facebook, a Messenger és az Instagram is [frissítve]

Tovább használhatják a rakpartot hétvégenként a gyalogosok és a kerékpárosok

Tovább használhatják a rakpartot hétvégenként a gyalogosok és a kerékpárosok

Ötödével több magyar választja a magánműtőket

Ötödével több magyar választja a magánműtőket