szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A10-es amerikai csatarepülőgépek érkeznek Magyarországra százfős kiszolgáló személyzettel. A gépek egy NATO-hadművelet keretében érkeznek, az intézkedésre csak egy rövid megjegyzés utal a Magyar Közlönyben.

Az 1999-es NATO-bombázások óta a leghosszabb katonai jelenlétre készül az Egyesült Államok Magyarországon – adta hírül a szerdai Magyar Nemzet. Rövidesen tucatnyi A-10-es csatarepülőgép és százfőnyi kiszolgálószemélyzet érkezik. A kontingens mintegy két hónapig, az év végéig marad a pápai és a kecskeméti légibázison, és használja a hajmáskéri lőteret.

Az ideiglenes csapattelepítés az ukrán válsággal összefüggő NATO-hadművelet, az "Atlanti elszántság" (OAR) keretében történik. Az első néhány repülő már a jövő héten részt vehet a Bátor harcos nevű nemzetközi hadgyakorlaton.

Bevetésen egy A-10-es: a kép természetesen illusztráció
©

Érdekesség, hogy a gépek telepítése nem szerepel abban a 2015. évi kormányrendeletben, amely a csapatmozgásokat engedélyezi. Ám ennek a az október 8-i módosításába már bekerült egy sor: "Amerikai OAR gyakorlat" a negyedik negyedévre, ezer fővel. A napilap szerint midnez virágnyelven az A-10-esekre vonatkozhat. Sietségre utal, hogy a környékbeli településeknek kiküldött októberi tájékoztatóban nem említettek A-10-esekre utaló tevékenységet, és a projekt nem kapott kódot sem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlávik: Sokan nem kérnek majd oltást, de 90 százalékos hatékonyság mellett ez is beleférhet

Szlávik: Sokan nem kérnek majd oltást, de 90 százalékos hatékonyság mellett ez is beleférhet

Varga Mihály bejelentette, hogy kedden majd bejelentenek valamit

Varga Mihály bejelentette, hogy kedden majd bejelentenek valamit

Bizonyítékot találtak a tudósok, hogy árvizek voltak a Mars felszínén

Bizonyítékot találtak a tudósok, hogy árvizek voltak a Mars felszínén