szerző:
hvg.hu

Kovács Zoltán és Bakondi György Nagykanizsán tartott sajtótájékoztatóján megerősítették, hogy buszokkal és vonatokkal irányítják tovább a horvátok Szlovénia felé a menekülteket.

Kovács Zoltán kormányszóvivő megerősítette azt a hírt, hogy Magyarország ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést a magyar-szlovén határon. A szóvivő szerint erre a délelőtt eseményeinek fényében volt erre szükség, ugyanis a kormány információ szerint Horvátország által Szlovénia felé irányított migránsok jelentek meg a rédicsi határátkelőnél.

Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó ismertette a hivatalos számokat: éjfélkor 6353 fő lépett magyar területre, ami nagyjából megfelel a korábbi napok átlagának. Az éves adatok szerint közel 390 ezer bevándorló érkezett Magyarországra, ebből körülbelül 360 500-an adtak be menedékkérelmet és 1166 embercsempészt fogtak el. A bevándorlók közül 204 ezren érkeztek a szerb határon, 185 ezren a horvát határon.

A főtanácsadó arról tájékoztatta a sajtót, hogy az éjszaka folyamán semmilyen rendkívüli esemény, semmilyen illegális vagy szervezett mozgás nem történt, illetve a határzár törvényesen, a szerb szakaszon kipróbált módszerrel működik.

Elhangzott, hogy kissé ellentmondásosak a Horvátországból érkező hírek, jelenleg azonban úgy néz ki, hogy Szlovénia irányába szállitják a bevándorlókat. Buszokat és vonatokat indítanak, a reggeli órákban 3 busz, mintegy 150 migránssal érkezett Szlovéniába, ahol regisztrálják őket. A magyar-szlovén határszakaszon szigorított határellenőrzést vezettünk be, hogy ne léphessenek magyar területre - mindezt a schengeni szabályokat betartva, tette hozzá Bakondi.

©

Szijjártó Péter korábban úgy fogalmazott: a schengeni szabályokat Európában "közösen alkottuk, és közösen is kell betartanunk". Magyarország képes arra, hogy teljes mértékben betartsa ezeket az előírásokat: "Magyarország területére senki nem léphet be, és onnan senki nem léphet ki az európai szabályok megsértésével" - jelentette ki.

A miniszter kiemelte, a kormány megvédi Magyarországot és a magyar embereket "az azonosítás nélkül, tömegesen, ellenőrizetlenül beáramló bevándorlási hullámtól". Hozzátette, ezzel megvédik a közös európai szabályokat és értékeket is.

A magyar-horvát zöldhatárt péntek éjfélkor zárták le. Kovács Zoltán kormányszóvivő Zákányban azt mondta, ugyanazt a határrendészeti módszert vezették be, mint a magyar-szerb szakaszon.

Csáktornyára várják a Szerbia felől érkezőket

A horvát hatóságok - a tervek szerint - Csáktornyára, majd onnan Szlovénia felé szállítják a Szerbia felől érkező migránsokat azt követően, hogy Magyarország lezárta a magyar-horvát zöldhatárt. A csáktornyai pályaudvaron szombat délután vöröskeresztes aktivisták várták a menekülteket. Egyikük azt mondta: délután négy vagy öt órakor egy 1800 embert szállító szerelvény érkezik a horvát-szerb határról, Tovarnikból az állomásra.

Csáktornyán a tervek szerint 600 embert buszokra szállítanak, és közülük háromszázat a macelji, háromszázat pedig a muraszerdahelyi határátkelőn keresztül visznek Szlovéniába. A többiek várhatóan vonattal utaznak tovább Szlovéniába - közölte a horvát vöröskeresztes aktivista.

A muraszerdahelyi horvát-szlovén határátkelőnél semmilyen különleges intézkedés nem volt tapasztalható szombat délelőtt. A csáktornyai vasútállomáson ugyanakkor számos televíziós társaság közvetítőkocsikkal várja a menekültek érkezését.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Ez már a második ítélet: rákkeltő az egyik gyomirtószer

Ez már a második ítélet: rákkeltő az egyik gyomirtószer

Rasszista kijelentései miatt feljelentették Brigitte Bardot-t

Rasszista kijelentései miatt feljelentették Brigitte Bardot-t

Kártérítési hercehurca megy két katonai gép miatt, amilyennel Orbán repked

Kártérítési hercehurca megy két katonai gép miatt, amilyennel Orbán repked

Rejtett kamerákkal filmezték harminc dél-koreai hotel vendégeinek magánéletét

Rejtett kamerákkal filmezték harminc dél-koreai hotel vendégeinek magánéletét

Kipróbáltuk a játékot, ami Trump rémálma is lehetne

Kipróbáltuk a játékot, ami Trump rémálma is lehetne

Merész finn tervek: az övék lesz a világ legokosabb autóútja

Merész finn tervek: az övék lesz a világ legokosabb autóútja