szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár tavaly decemberben megírták az újságok, hogy Hernádi Zsoltot jogerősen felmentette a Fővárosi Ítélőtábla, az ítélet valójában nem erről szól – derítette ki az Átlátszó. Mivel a pótmagánvádló nem volt sértettje az állítólagos vesztegetési ügynek, ezért a bűnösség kérdésében a bíróság nem határozhatott. Így tovább folyhat az eljárás Horvátországban a Mol elnök-vezérigazgatója ellen.

Nincs felmentő ítélet Hernádi Zsolt Mol-vezér tízmillió eurós nemzetközi vesztegetési ügyében – tudta meg az Átlátszó.

Bár az újságok tavaly decemberben azt írták, hogy jogerősen felmentették Hernádit a Fővárosi Ítélőtáblán, kiderült, hogy mivel a pótmagánvádló nem sértettje Hernádi ügyének, a bíróság érdemben nem foglalhat állást arról, hogy a Mol vezetője bűnös-e, vagy sem. Így tehát a hírekkel ellentétben a mai napig nincs felmentő ítélet – írta a lap, amely a bíróság oldalán megtalálható dokumentumot is csatolta állításához. Bár a nevet kitakarták az iraton, az iratból kikövetkeztethető Hernádi ügye.

A felmentő ítélet azért lett volna fontos Hernádinak, mert akkor más, például horvátországi bíróság sem piszkálhatta volna az ügyét.

A horvát hatóságok azzal vádolják Hernádi Zsoltot, hogy több millió euró kenőpénzt fizettetett ki 2009-ben Ivo Sanader volt horvát miniszterelnöknek azért, hogy a Mol befolyást szerezzen az INA felett. A Mol Nyrt. és Hernádi többször is tagadta a vádakat.

Itthon a Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálta az ügyet. A hatóság a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntette 2012 januárjában, míg Horvátországban folytatódott a nyomozás.

©

A Mol elnök-vezérigazgatója ellen ez után a társaság egyik részvényese, korábbi vezető jogtanácsosa tett feljelentést, de az ügyészség nem fogadta be az ügyet, így az illető pótmagánvádas eljárásban fordult bírósághoz. A csalás és a hűtlen kezelés mellett nemzetközi kapcsolatban elkövetett vesztegetés miatt is felelősségre vonást kért. Szerinte a Mol-részvények értéke azért csökkent, mert a cég törvénytelenül szerezte meg az INA fölötti irányítási jogokat.

Első fokon a Fővárosi Törvényszék mentette fel Hernádit a csalás és a hűtlen kezelés vádja alól, a vesztegetési eljárást pedig megszüntette.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla tanácsa tavaly decemberben úgy határozott, hogy az első két vádpont beolvadt a vesztegetés bűncselekményébe, ez utóbbiról viszont helyesen állapították meg első fokon, hogy a pótmagánvádló nem jogosult pótmagánvádat benyújtani, mert nem sértett az ügyben.

A jogerős ítélet szerint tehát a bíróság a bűnösség kérdésében törvényes vád hiányában nem hozhatott döntést. Így az ítélet nem akadályozza a Horvátországban zajló eljárást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Engedd, hogy a dolgok most nélkülünk változzanak” – Ma lenne 70 éves Balázs Fecó

„Engedd, hogy a dolgok most nélkülünk változzanak” – Ma lenne 70 éves Balázs Fecó

Kiválasztották a Hableány-emlékmű építőjét

Kiválasztották a Hableány-emlékmű építőjét

Hogyan öltözzön oltáshoz egy divatdiktátor?

Hogyan öltözzön oltáshoz egy divatdiktátor?