szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vera és Donald Blinken nevét vette fel a Közép-európai Egyetem (CEU) Nyílt Társadalom Archívuma (OSA - Open Society Archives). Blinkenék nagy összegű adománnyal járultak hozzá az intézmény finanszírozásához, adományuknak köszönhetően egy olyan pénzalap jön létre, amely lehetővé teszi az archívum szakmai tevékenységének a folytatását, a kutatási tevékenységek fejlesztését és az állomány bővítését.

Az OSA a világ egyik legértékesebb hidegháborús gyűjteményét őrzi, köztük a Szabad Európa Rádióét is, mindamellett a civil társadalom születését, társadalmi és emberi jogi mozgalmak dokumentálását végzi, és felhívja a figyelmet az emberi jogi sértésekre, háborús bűnökre.

A névváltoztatás alkalmából kedd este tartottak rendezvényt, mely kis késéssel kezdődött el, mivel Soros György gépe késett. A megnyitó beszédet Bernard Kouchner, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet alapítója, egykori francia külügy- és európai ügyekért felelős miniszter mondott. Az eseményen részt vett többek között Bajnai Gordon volt kormányfő, Magyar Bálint és Balázs Péter is.

"Mi történik velünk európaiakkal és Európával?" - tette fel beszéde központi kérdését Kouchner, aki meglehetősen sablonosan beszélt a menekültválságról, miközben menekültek képei pörögtek a háttérben. Alapállásként megfogalmazta, hogy "az emberek áradatát lehetetlen feltartani", ezért szerinte Európának határain belül kell cselekednie. Lehetőleg minél előbb, mert csak idén 800 ezer- 1 millió ember érkezhet, viszont az EU még mindig képtelen volt lépni.

Bernard Kouchner és Soros György
©

Egyedül Merkelnek köszönte meg, hogy "megmentette Erópa becsületét", rajta kívül nem talált olyan vezető politikust, aki mércéinek megfelelt volna. "A tengerbe fulladt török kisfiú képe kellett, hogy a kvótarendszerről vitatkozzunk" - ostorozta a tétlen eurokratákat, akik évek óta nem készültek fel rendesen a helyzet kezelésére, pedig már hosszú ideje fulladnak menekültek a Földközi-tengerbe.

Szerinte meg kell osztania az EU-s orzságoknak a terheket, ez alapvető, nem lehet kibúvó. "Ha nem osztjuk meg a nagylelkűséget, akkor mi marad nekünk, európaiaknak?"- moralizált tovább Kouchner, majd a genfi egyezménnyel példálózott.  "Elfogadhatatlan, hogy az egyik leggazdagabb régió nem segít a menekülteken" - majd számokat sorolt a Libanon és Jordánia által befogadott menekültekről.

Jelezte, hogy persze gazdasági bevándorlók is vannak, "akik már bonyolultabb" megítélés alá esnek, de ettől függetlenül "egy muszlim élete nem érhet kevesebbet, mint egy keresztényé." Beszédét azzal fejezte be, hogy sajnálatos módon a menekültválság követezményeként az országok elkezdtek bezárkózni, rősödött a nacionalizmus és rasszizmus: "Amikor ilyen folyamatok zajlottak, akkor annak összetűzés lett a vége" - jelentette ki.

Vera Blinken is felszólalt, azt mondta: a világháborúban özvegyen maradt édesanyja 1950-ben, gyerekként vitte őt az USÁ-ba Magyarországról. Annak ellenére, hogy "menekültként kezdte az életét" nagyon szerencsésnek tartja magát, mert így az amerikai nagyövet feleségeként térhetett vissza 1994-ben Magyarországra. Első protokoll vacsorájukon Jeszenszky Géza, akkori külügyminiszter meg is köszönte Donald Blinkennek, hogy visszahozta az országba a magyar születésű nőt, mert így a nagykövetnek "nem csak a magyarok nyelvét, hanem a lelkét is le tudja fordítani" felesége.

Vera Blinken szívesen nosztalgiázott a '90-es évekről, amikor a nagykövet feleségként látta és részt is vehetett a magyar rendszerváltás folyamatában: "Szabad, nyitott és demokratikus társadalom kezdett kialakulni" - mondta, majd hozzátette: ahhoz, hogy ez folytatódjon, ahhoz "a történelem hű ismerete" szükséges. "Azok vagyunk, amire emlékezünk" - hangsúlyozta újra és újra a történelem megismerésének kulcsszerepét.

Donald Blinken felesége gondolatait visszhangozta: a volt nagykövet a magyar kormány aktuális kritikáira válaszul elmondta, hogy ő a '90-es években valóban beleavatkozott az ország belügyeibe és erre a mai napig büszke. A szabad piac, a demokratikus gyakorlatok, a NATO- és EU-tagság a volkt nagykövet szerint mind olyan dolgok, amikhez nagyban hozzásegítette korábban Amerika Magyarországot.

"A magam nevében beszélhetek csak, az USÁ-t most Colleen Bell reprezentálhatja, nem én" - mondta Blinken, majd finoman kritizálta az Orbán-rezsimet: az illiberális demokráciát a fülének furcsa oximoronnak nevezte, majd azt javasolta a magyar miniszterelnöknek, hogy nézze meg az USÁ-ban hogy viselkedik egy vezető, amikor a kereszténységre hivatkozik, azt ugyanis tudja szíves figyelmébe ajánlani Orbánnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Le Monde: A Szputnyik vakcina Putyin politikai fegyvere, és nem fél használni

Le Monde: A Szputnyik vakcina Putyin politikai fegyvere, és nem fél használni

Kivonul a Google Ausztráliából, ha elfogadják az új médiatörvényt

Kivonul a Google Ausztráliából, ha elfogadják az új médiatörvényt

Az államé lesz a szombathelyi stadiont működtető cég

Az államé lesz a szombathelyi stadiont működtető cég