szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor főtanácsadója, Hegedűs Zsuzsa szerint nem létezik az éhező gyerekek sokszor hivatkozott széles csoportja, mert az Orbán-kormány már megoldotta a gyermekéhezés problémáját. Hegedűs belátja, hogy a menekültellenes plakátkampány elhibázott volt, és arról is beszélt, hogy mit szól Lázár János "lefokozásához".

A Nemzeti Minimum programban emlegetett negyvenezer éhező gyerek egy 2008-as statisztika adatait használja, és az Orbán-kormány már felszámolta a rendszerszintű gyermekéhezést és nyomort – állítja Hegedűs Zsuzsa, a miniszterelnök főtanácsadója a Heti Válasznak adott interjúban. Szerinte emiatt Magyarországon éhező gyerekek szociológiai értelemben vett sokasága nem létezik, csak egyéni esetek vannak.

Hegedűs szerint a kormány azzal állította meg a gyermekéhezést, hogy az ingyenes óvodai-iskolai étkezés fejkvótáját folyamatosan emelték, és az már 650 forint fölött van. És azzal, hogy a kötelező óvoda korhatárát 5-ről 3 évre csökkentették, több gyereknek nyújtanak ellátást. És azzal is több gyerek jut ételhez, hogy az ingyenességre jogosító nettó jövedelemszintet megemelték, vagyis amely családokban 39 900 forintnál kevesebb jut egy főre fejenként, ott már ingyenes az étkezés.

Szerinte az is hozzájárult a gyermekéhezés felszámolásához, hogy a szülők tartós munkanélkülisége megszűnt, mert a közmunkaprogramban dolgoznak, és több pénzt visznek haza, mintha segélyből élnének.

Hegedűs Zsuzsa malacot oszt a szegényeknek
©

Ha valaki mégis szegény gyereket lát, az nem a rendszerhiba, hanem emberi mulasztás vagy szülői felelőtlenség következménye – állítja Hegedűs.

A főtanácsadó arról is beszélt, hogy a bevándorlásellenes plakátokról mi volt a véleménye: azt mondja, az egy elhibázott kampány volt, és a menekültügyben a kormányt ért külföldi támadások is ebből fakadtak. Mindamellett a kerítést elfogadja Hegedűs, mert Orbán szerinte világossá tette, hogy nem a megoldást látja benne, hanem csak a helyzet pillanatnyi kezelését.

Arra a kérdésre, hogy most Rogán Antal vagy Lázár János lesz-e a főnöke, Hegedűs az új, Rogán vezette minisztériumot nevezte meg munkahelyeként. Arról, hogy Rogánt beemelte maga mellé Orbán, a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánost pedig ezzel lefokozta, Hegedűs a következőket mondta: Lázár miniszterként a helyén maradt, a politikai irányítást azonban a miniszterelnök a saját kezébe vette vissza, és ez nem látványos, de jelentős változás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
30 mp alatt leöli a koronavírus 99,9%-át több szájvíz – de figyeljen oda, mit csinál

30 mp alatt leöli a koronavírus 99,9%-át több szájvíz – de figyeljen oda, mit csinál

Meseország Dúró Dóráé is lehetett volna: egy másik Magyarország meséje

Meseország Dúró Dóráé is lehetett volna: egy másik Magyarország meséje

Hétköznapi autók, csúcstechnológiával – ma már ez az alap

Hétköznapi autók, csúcstechnológiával – ma már ez az alap