szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nincs konkrét információ Magyarországon készülő terrorcselekményről, de a fokozott biztonsági intézkedések érvényben maradnak, amíg a migrációs helyzet nem változik és Európában a terrorista gócpontokat fel nem számolják - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Szinte valamennyi uniós országban a magyarországihoz hasonló megelőző intézkedéseket hoztak - mondta Bakondi György az újságíróknak egy nem sajtónyilvános szegedi fórum előtt.

A lakosság biztonságérzetének javítása érdekében megerősítették a rendőri és katonai jelenlétet a közterületeken és fokozták a kiemelt objektumok fegyveres őrzését. A nyílt műveletek mellett pedig a titkosszolgálatok között széleskörű az információcsere - közölte a főtanácsadó.

Bakondi György hozzátette, nem lehet megjósolni, a biztonsági intézkedéseket meddig kell fenntartani. Amíg azonban az unió külső határainak biztonságát nem lehet garantálni és Európában a terrorista gócpontokat fel nem számolják, addig szükség van ezekre.

A szerb és a horvát határ lezárása óta gyakorlatilag alig érkeznek illegális bevándorlók. Magyarország migrációs szempontból talán a legbiztonságosabb országnak számít. Nehéz azonban kiszámítani, hogy az embercsempészek miként reagálnak a nyugat-balkáni országok intézkedéseire, hogy a gazdasági migránsokat nem akarják fogadni - mondta Bakondi György.

Szerinte a magyar hatóságoknak megfelelő az együttműködése a román társszervekkel, jelenleg naponta néhány menekültet fognak el ezen a határszakaszon.

A főtanácsadó megismételte, hogy amennyiben szükséges, Magyarország kész ugyanazokat a határrendészeti intézkedéseket bevezetni a román-magyar határon, amelyet a szerb vagy a horvát szakaszon alkalmazott. Azért hozzátette, bízik benne, erre nem lesz szükség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!