szerző:
hvg.hu

A kormány 150 millió forintot fordít a Magyarországon 1848–1947 között hivatalban lévő miniszterelnökök sírjainak felújítására. A síremlékek között így felújíthatják az első zsidótörvényt elfogadó Imrédy Béla és a tekintélyelvű Gömbös Gyula sírhelyét is. Az Együtt meglehet, lyukra futott a tiltakozással, mikor Szálasi sírhelyének felújítását is számon kérte a kormányon.

A magyar kormány szándékáról L. Simon László államtitkár beszélt még októberben Keszthelyen. Elmondta, hogy a Nemzeti Örökség Intézet (NÖI) felmérte a magyar miniszterelnökök sírhelyeinek állapotát, így hamarosan megkezdődik azok felújítása. Többek között felújíthatják Tisza Kálmán, Széll Kálmán és Bethlen István síremlékét is. A különböző miniszterelnökök utólagos megítélésével a történészek is óvatosan bánnak, de a magyar kormány listájára felkerülhetnek egyértelműen szélsőségesebb politikusok is. A kedden megjelent kormányrendelet szerint 150 millió forint áll majd az NÖI rendelkezésére a sírhelyek felújítására.

Gömbös Gyula és felesége sírhelye a Kerepesi temetőben.
©

Az ellenzéki pártok közül az Együtt fejezte ki tiltakozását a tekintélyuralmi rendszert építő, antiszemita törvényeket hozó, a németeket kiszolgáló, akár népirtó vezetők sírhelyeinek felújítása ellen. A Fidesz–KDNP-kormányt történelemhamisítónak nevezték, bár a kifogásolt személyekről készült felsorolásban helyet kapott a hungarista Szálasi Ferenc is, aki az ország német megszállása után került hatalomra a nyilaskeresztesek élén. Azt elfelejthette az Együtt, hogy Szálasinak nincs ismert síremléke, ugyanis a háborús bűnökkel kivégzett miniszterelnököt ismeretlen sírhelyre temették, nyomát csak kutatják a történészek. Hasonló a helyzet Sztójay Dömével, aki a második világháború során a német megszállással került néhány hónapra miniszterelnöki pozícióba. Korábban a náci Németországban magyar nagykövet volt, a németek bábjaként került a kormány élére, teljesen kiszolgálva a megszállókat. 1946-ban a népbíróság háborús bűnökkel halálra ítélte, sírja ismeretlen helyen található – feltehetően együtt temették el a Szálasi-kormány tagjaival együtt.

Az ellenzék által kifogásolt időszakhoz tartozik Gömbös Gyula személye. Miniszterelnöksége idején igyekezett kiépíteni az erős hadseregen nyugvó tekintélyuralmi rendszert – közel járt a sikerhez, de Horthy és a hagyományos vezetés meggátolta törekvéseit. Síremléke meglehetősen jó állapotban a Kerepesi temetőben található.

Imrédy Bélát a hagyományos keresztényi politika megtestesítőjének tekintették, de fokozatosan tolódott a szélsőjobb felé, antiszemita elveit nem titkolta – zsidó felmenői dacára. Az I. zsidótörvény elfogadása az ő időszakára esett – bár azt a Darányi-kormány terjesztette be. Az Imrédy család sírja a Kerepesi temetőben található, viseltes állapotban.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Trump ügyvédje vizsgálatot követel, a hírszerzési bizottság elnöke a teljes jelentést látni akarja

Trump ügyvédje vizsgálatot követel, a hírszerzési bizottság elnöke a teljes jelentést látni akarja

A koranyárból visszatérünk a tavaszhoz

A koranyárból visszatérünk a tavaszhoz

Halász Judit: A gyerekekre figyelni kell

Halász Judit: A gyerekekre figyelni kell

Halálos balesetek, őrizetbe vételek, migránsok - hétvégi rendőrségi statisztika

Halálos balesetek, őrizetbe vételek, migránsok - hétvégi rendőrségi statisztika

Rossi: Nagy Ádám lenyűgöz

Rossi: Nagy Ádám lenyűgöz

Első metróját kapta meg a 10 milliós Dzsakarta

Első metróját kapta meg a 10 milliós Dzsakarta