szerző:
hvg.hu/MTI

A képviselők sem tudnak mindent a 2024-re tervezett budapesti olimpiáról hatástanulmányok hiányában, de Tarlós István szerint a lakosság nem tudna felelős döntést hozni a kérdésben, ezért nem lesz népszavazás a rendezésről - a főpolgármester nemtért ki a tájékoztatási kötelezettségre. A főváros elvetette az ellenzéki kezdeményezést és megállapodást kötött a budapesti olimpia megvalósításának lépéseiről a kormánnyal és az olimpiai bizottsággal.

A főváros megerősítette elkötelezettségét a 2024-es olimpia budapesti megrendezése mellett azzal, hogy a közgyűlés elutasította az ellenzék népszavazásra irányuló kezdeményezését, valamint külön megállapodást kötött a kormánnyal és az olimpiai bizottsággal. A kontraktus rendelkezik a benyújtandó pályázat intézményrendszeréről, azaz a felállítandó sportolói bizottságról, az olimpiai védnökök testületéről, valamint az olimpiai egyeztető fórumról. A játékok előkészítése érdekében a fővárosi önkormányzat és a Magyar Olimpiai Bizottság 2017 végéig terjedően létrehozta a Budapest 2024 Nonprofit Zrt.-t.

A napirendi pont vitájában ellenzéki képviselők jelezték, hogy támogatják Horváth Csaba azon kezdeményezését, hogy az olimpia budapesti megrendezése ügyében népszavazást írjon ki a közgyűlés. Karácsony Gergely szerint a népszavazási kezdeményezés a demokrácia mellett szól, nem a pályázat ellen, ugyanis az olimpiai rendezés ügye a főváros életét hosszú távon meghatározó ügy.

Tarlós István főpolgármester a népszavazási kezdeményezésről szólva arról beszélt, politikai haszonszerzés szempontjából nagyon jól hangzik, hogy "kérdezzük meg a népet" - azt figyelmen kívül hagyta Tarlós, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a menekültkérdésben hasonló kommunikácót folytat. Tarlós a korábbi városvezetést ostorzova hozzátette, hogy a 4-es metró építésénél nem tartották annyira fontosnak az emberek megkérdezését.

Tarlós István szerint politikai demagógia, amit Horváth Csaba mond, a népképviseleti köztestületeket azért választották meg, hogy döntéseket hozzanak. Ha a döntéshozók rossz döntéseket hoznak, akkor legközelebb nem választják meg őket, ha pedig döntésképtelenek, akkor alkalmatlanok arra, amire megválasztották őket - tette hozzá. A főpolgármester hozzátette, hogy a legmesszebbmenőkig tiszteletben tartja a népszavazás intézményét, a módosító javaslatról szavaz is a testület. Megjegyezte azt is, hogy szerinte az nyitott kérdés, hogy két évvel a pályázatok elbírálása előtt van-e az embereknek megfelelő információjuk az olimpia megrendezéséről.

Horváth Csaba népszavazásra vonatkozó javaslatát a testület - 14 igen, 16 nem és 2 tartózkodó szavazat mellett - nem támogatta. A Fővárosi Közgyűlés a megállapodásról szóló előterjesztést 22 igen szavazattal, 3 nem szavazat ellenében, 7 tartózkodás mellett elfogadta.

Egy nappal korábban a hvg.hu videóban kérdezte a parlamenti politikusokat a rendezésről, a kormánypárt képviselőinek többsége szerint ez egyáltalán nem olyan kérdés, amit az emberekre kéne bízni, mert még a végén politikát csinálnak belőle, és különben is, csak ötvenezer gyerek éhezik, és ők sem rendszeresen.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
TEK: Vonattal járt Magyarországon az új-zélandi terrorista

TEK: Vonattal járt Magyarországon az új-zélandi terrorista

Tudta, hogy több katonánk van, mint Svédországnak?

Tudta, hogy több katonánk van, mint Svédországnak?

Ellopott szavazóurna miatt csúszik a szlovák elnökválasztás első fordulója

Ellopott szavazóurna miatt csúszik a szlovák elnökválasztás első fordulója

Nyolcvanéves nő esett a busz alá Egerben

Nyolcvanéves nő esett a busz alá Egerben

A túlélésért kezdtünk el fogat mosni

A túlélésért kezdtünk el fogat mosni

37-et dekázott a Miniszterelnökség EU-ügyi államtitkára

37-et dekázott a Miniszterelnökség EU-ügyi államtitkára