szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyolc aneszteziológusból hat felmondott a Szent Imre Kórházban, amely Budapest legjobb intézményei közé tartozik. Emiatt csúsznak a műtétek, nőnek a várólisták. A hvg.hu úgy tudja, külsősökkel próbálják megoldani a szakemberhiányt. A szakorvosok előtt néhány héttel Fejér Csaba osztályvezető távozott, a hírek szerint nem teljesen önszántából.

Felmondott a dél-budai Szent Imre Kórházban dolgozó altatóorvosok háromnegyede. Fejér Csaba osztályvezető pár héttel ezelőtti távozása után nyolc szakorvosból hatan felálltak, mert úgy érezték, nem végezhetik biztonságosan a munkájukat – adta hírül az Index.

"Katasztrófa"

A Budapest legjobb intézményei közé tartozó kórház emiatt szinte megbénul, beláthatatlan időre csúsznak el a műtétek, nőnek a várólisták, mert igen nehéz pótolni a szakembereket. A hvg.hu kórházi forrásból úgy értesült, hogy a szakemberhiányt külsősökkel próbálják megoldani, de a helyzet igen nehéz: a nem túl akut eseteket az általunk kérdezett szakorvos már más intézménybe irányítja, de egy akutnak is csak februárra tudott időpontot adni. A helyzetet forrásunk úgy jellemezte: "katasztrófa". 

Az Index úgy tudja, Fejér osztályvezető nem teljesen önszántából, hanem a kórházi vezetőség nyomására távozott. Az utána felmondó orvosok pedig arra hivatkoztak, hogy nincsenek megfelelő anyagi és eszközfeltételek a biztonságos munkavégzéshez. A hvg.hu forrása ezt azzal egészítette ki, hogy a főigazgató és az osztályvezető nézeteltérését kell keresni az okok között. A történet egyébként nem egészen friss, két-három hónapja kezdődött – tudtuk meg.

Kérdéseinket elküldtük a Szent Imre igazgatóságának és az intézményfenntartó Emminek is, utóbbitól arra várunk választ, mióta tudnak a válságról, és mit tesznek az elhárítása érdekében.

©

Egy kórházi forrásra hivatkozva az Index azt írja, az Imre más osztályain is jóval kevesebb dolgozó jut egy betegre, mint korábban.

Egy másik kórházban dolgozó altatóorvos szerint a Szent Imre mindent megtesz, hogy újra feltöltse az álláshelyeket, de "az, hogy egyszerre felállt az osztály háromnegyede, azt az érzést kelti, hogy semmiképpen se menjünk oda dolgozni".

Aneszteziológusokból Európa-szerte hiány van, így az altatással és fájdalomcsillapítással foglalkozó, életveszélyes betegekkel foglalkozó orvosok nagy számban mennek külföldre. A magyar aneszteziológusok, akik az orvosok között is alulfizetettnek számítanak, miközben a felelősségük óriási, háromszor-négyszer annyi pénzt is megkereshetnek külföldön.

Hasonló krízisre került sor tavaly novemberben az egri kórház sürgősségi osztályán is, ahol szintén tömegesen mondtak fel az orvosok. A hat távozó orvos közül többen hivatkoztak a rossz munkakörülményekre, a nem megfelelő technikai és személyi feltételekre. A soproni kórház pedig az elmúlt hetekben hirdetett meg számos állást, mert a közeli Ausztria túl nagy elszívó erőnek bizonyult az orvosok számára. Két évvel ezelőtt Ózdon szintén az aneszteziológusok együttes távozása tette be a kaput, akkor hat orvosból négyen mondtak fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gigantikus dinó csontvázát találták meg Argentínában

Gigantikus dinó csontvázát találták meg Argentínában

Tavaszi meleggel és viharos széllel folytatódik a hét

Tavaszi meleggel és viharos széllel folytatódik a hét

620 km/h-val zakatol az új kínai mágnesvasút, de még rátesznek egy lapáttal

620 km/h-val zakatol az új kínai mágnesvasút, de még rátesznek egy lapáttal