Tetszett a cikk?

Tömeges megfigyeléssel nem lehet megakadályozni terrortámadásokat, legfeljebb utóbb könnyebb kideríteni, kik és hogy valósítottak meg egy ilyen tettet - érvelt kedden Edward Snowden, amikor egy budapesti rendezvényen Skype-on kapcsolták élőben Moszkvából. Aztán ha már "itt volt", megemlékezett a magyarországi hatalomról is.

A bátorság hiánya - a CIA kiugrott munkatársa, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) nagyipari adatgyűjtését 2013-ban leleplező, a felelősségre vonás elől Moszkvába menekült Edward Snowden szerint ez jellemzi leginkább a politikusokat most, amikor a nyugati világ ennyire közvetlenül  érzi a terrorizmus fenyegetését. Ez pedig - folytatta érvelését Skype-on élőben bejelentkezve a Közép-európai Egyetem Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívuma (OSA) keddi rendezvényén - lényegében súlyosabb következményekkel jár, mint maga a terrorizmus.

©

Snowden okfejtése szerint a bátorság hiánya elsősorban abban fedezhető fel, hogy a politikus, kiváltképpen a hatalmon lévő, ilyen helyzetben (például a párizsi támadások, vagy a kaliforniai gyilkosságok után) nem mer nem cselekedni. Például azért, mert tétlenségét utána kihasználja, fejére olvassa az ellenzéke. Ilyenkor pedig jönnek a kerítések, vagy az olyan megnyilvánulások, hogy az Egyesült Államok ne engedjen be több muszlimot.

"Obama elnök valószínűleg nem tekint engem nagy szövetségesének" - folytatta Snowden a „Megfigyelnek téged, megfigyelnek engem” kiállítás zárásaként, Soros György részvételével megrendezett vitán, majd mégis az amerikai elnök minapi beszédét dicsérte, amelyben utóbbi (a San Bernardinó-i támadás után) nem egyből jogkorlátozásokat jelentette be, és nem is az Iszlám Állam elleni szárazföldi támadást Szíriában. Az informatikusból a szabadságjogokért harcolók ikonjává vált Snowden a szélsőséges szervezetek elleni kemény fellépést ellenzők bevett gondolatát vitte tovább: egyfelől arról értekezett, hogy minden ilyen akció több terroristát eredményez, mint amennyivel végeznek, másrészt sokkal inkább a terrorizmus gyökereinek felszámolásában vélte felfedezni a megoldást, mintsem egy leszámolásban.

Tény, jegyezte meg Snowden, hogy felvetődhet a gondolat, mely szerint ilyen helyzetekben érdemes átmenetileg plusz jogokat, jogkorlátozási lehetőségeket adni a kormányoknak, és később ezeket visszavenni tőlük, ám szerinte ez nem működik. "Szerintem akik ebben a teremben ülnek, értik ezt - tette hozzá nyomban, majd ha valaki mégsem értette volna, úgy nyomban ki is fejtette: Magyarországon láttuk, hogy ha átmenetileg különleges jogokkal ruházzuk fel a kormányt, akkor erős a csábítás, hogy a válság után ürügyet kereshetnek ezek megtartására.

Pedig szerinte az is kiderült, hogy például tömeges megfigyelésekkel a terrorizmus nem akadályozható meg. Még úgy sem, hogy - folytatta megidézve saját NSA-múltját - már nem vetődik fel a kérdés, vajon rajta van-e valaki a megfigyeltek listáján, hiszen "mindenki rajta van a listán". Ám ennek a terrorizmus megelőzése szempontjából nincs is jelentősége, hangsúlyozta. Szerinte ugyanis a tömeges megfigyelés hatékonysága legfeljebb egy támadás bekövetkezte után érezhető, amikor a meglévő adatokból (SMS-ek, telefonszámok) ki lehet deríteni, kik, milyen módszerrel, kiknek a segítségével hajtották végre tettüket.Terrortámadást azonban tömeges megfigyeléssel még nem előztek meg, tette hozzá, bár ezzel a titkosszolgálatok minden bizonnyal vitatkoznának.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lengyelország törvénnyel akadályozná meg a facebookos tiltásokat

Lengyelország törvénnyel akadályozná meg a facebookos tiltásokat

A Fidesz egy stadion árát adja a fiatal dolgozóknak a választás előtt

A Fidesz egy stadion árát adja a fiatal dolgozóknak a választás előtt

Mentőt előzött jobbról, majd büntetőfékezett egy BMW-s az autópályán - videó

Mentőt előzött jobbról, majd büntetőfékezett egy BMW-s az autópályán - videó