szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy főorvosnő borzolja a kedélyeket a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban, 16-an akarnak felmondani egyszerre, ha az orvosnő nem távozik a belgyógyászatról. Rácz Jenő főigazgató szerint Németh Ilonát áthelyezték a sürgősségire, de állítólag státuszban még mindig a belosztályon van, a sürgősségin pedig éppen azokkal kell érintkeznie, akik panaszt emeltek ellene.

A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház belgyógyászati centrum osztályvezető főorvosa és 15 orvosa bejelentette a kórház vezetőjének, hogy kollektíven és egy időben felmondanak, ha a menedzsment továbbra is falaz az intézmény egyik befolyásos főorvosnőjének – írja az Index. A lap szerint a belgyógyászaton dolgozó orvosok október elején küldtek levelet Rácz Jenő főigazgatónak, melyben kifogásolták Németh Ilona főorvosnő tevékenységét, az ismétlődő konfliktusokat, amik szerintük már a betegellátás biztonságát veszélyeztetik. Arról panaszkodtak, hogy szakmailag megalázva, megfélemlítve, szorongásokkal küzdve kell évek, hónapok óta végezni a munkájukat, a tartós stressz miatt több érintett táppénzre kényszerült, emiatt pedig nemcsak orvosok, hanem számos ápolónő is otthagyta belgyógyászatot.

A főorvosnő a menedzsmenttel állítólag szoros kapcsolatot ápol, az intézményben kivételes hatalommal bír, a panaszok szerint rendszeresen kommunikál minősíthetetlen stílusban a kollégákkal, de sokszor a betegekkel és a hozzátartozókkal is. Az osztály munkájában állítólag alig vesz részt, és nem jelenik meg a megbeszéléseken.

©

A főorvosnő magánpraxist is vezet, a Balatonalmádi Egészségház ügyvezető igazgatója, egyben a 100 milliós uniós támogatásból létrehozott egészségfejlesztési iroda vezetője. Balatonalmádi érdekes kapcsolódási pont a veszprémi kórház orvosigazgatójával, Dávid Gyulával, aki a város önkormányzatának fideszes képviselője, sőt éppen ő vezeti a város egészségügyi bizottságát is – jegyzi meg a lap.

Az Index azt írja, a petíció megírását egy, a fizikai bántalmazás határát súroló lökdösés előzte meg, az eset szeptember elején történt egy – azóta már felmondott – fiatal orvosnő és Németh Ilona között.

Sydó Tibor, a belgyógyászat osztályvezető főorvosa egy külön levélben azt írta Rácz Jenőnek, hogy a doktornő körüli konfliktusokkal kapcsolatban nem először fordul a kórházvezetéshez, ezért ő és munkatársai csak azt tekintik elfogadható megoldásnak, ha a menedzsment hivatalosan deklarálja, hogy a doktornő a jövőben semmilyen formában sem vehet részt a belgyógyászat működésben.

Rácz Jenő az Indexnek bagatellizálni próbálta a helyzetet, szerinte „munkahelyi feszültségek mindenhol vannak”, de azt is közölte, hogy megvizsgálták az esetet és a doktornőt a sürgősségi osztályra helyezik át. Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, ezért Németh Ilonát a kórházból nem kívánják eltávolítani – mondta még.

Az Index forrásai szerint a főorvosnő ennek ellenére továbbra is a belgyógyászaton van státuszban, a sürgősségen pedig napi kapcsolatban áll az őt feljelentő orvosokkal. Németh Ilona nem volt hajlandó a lap kérdéseire válaszolni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Biden pezsgőtől a Harris-tálig

A Biden pezsgőtől a Harris-tálig

„Illetlen” sütik miatt tartóztattak le egy egyiptomi cukrászt

„Illetlen” sütik miatt tartóztattak le egy egyiptomi cukrászt

Közel 500 kilométer elektromosan, ezt tudja a most leleplezett új Mercedes EQA

Közel 500 kilométer elektromosan, ezt tudja a most leleplezett új Mercedes EQA