szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az angol BBC beszámolója szerint az Orbán-kormány kvótaellenes kampánya eredményesen formálta át az emberek félelemérzetét, így kevesen lesznek megértőek karácsonykor a menekültekkel szemben.

Széleskörű, de meglehetősen borús összefoglaló jelent meg a magyar kormány vitájáról az angol közszolgálati médiumban, amit az ENSZ menekültügyi szervezetével és az Európa Tanáccsal folytatott. A nemzetközi szervezetek arra kérték a magyar kormányt, hogy hagyjon fel a menekültekkel szembeni hangulatkeltéssel, ami a lakosság félelemérzetét, idegengyűlöletét és intoleranciáját növeli.

Szijjártó Péter még hétfőn reagált a szervezetek felszólítására, miszerint az országot bírálók vaksága az európai civilizáció megszűnéséhez vezethet. A külügyminiszter szerint a kormány csak a valóságról beszél, és minden rászorulót befogad a kormány, de a gazdasági bevándorlókat nem - bár a külügyminiszter nem tett említést a magyar jogszabályi változásokról, amely következtében a szírek és irakiak is rendszeresen elestek a vízumtól.

©

A BBC szó szerint idézi a január végéig tartó kampány elemeit, miszerint minden 12. másodpercben belép egy "illegális migráns" az ország területére - bár ilyen a déli határzár óta csekély számban fordult elő -, valamint "a migránsok veszélyeztetik a kultúránkat." Emellett képen mellékelték az egyik kormányzati hirdetést, miszerint "A kötelező betelepítési kvóta növeli a terrorveszélyt!".

A karácsonyon átívelő kampány mellett felelevenítik a - manipulatív kérdésekkel teletűzdeltnek vélt - nyári konzultációs kérdőívet is, valamint a migránsokkal szemben a határ védelmére ösztönző plakátokat is. A propaganda a határzár megvalósulása után is folytatódott - ekkor már a kötelező kvóták ellen. A BBC szerint ezt sikerrel folytatta a kormány, ugyanis a lakosság 63 százaléka agresszívnak és követelőzőnek találja a menekülteket - miközben beáramlásuk csekély szintre apadt. 56 százalék aggodalma szerint a muszlimok előbb vagy utóbb többségbe kerülhetnek Európában, elnyomva kultúránkat.

Orbán a migránsellenes kórust év eleje óta vezetve a népszerűségük növekedését is követhette - írja a BBC. Az angol összefoglaló szerint Orbán szövegírói következetesen kerülik a menekült kifejezést, helyette az illegális migránst használják, emellett tudatosan elhagyják az 1956-os forradalom utáni menekülthullám összehasonlítását a mostani helyzettel, valamint arról a kivándorlásról is hallgatnak, ami jelenleg is zajlik az Egyesült Királyság irányába.

©

Miközben a magyar ellenzéknek gyenge, vagy talán már el is feledte a menekülteket támogató politikáját, néhány kormányzati politikus megfogalmazott különvéleményeket, köztük Prőhle Gergely is, aki egy gyermekét a levegőbe tartó afgán férfiról választott képet választott Heti Válasz írásának illusztrációjául, mint a nagyszerű és bátorító erő illusztrációját.

A BBC Idézte Várszegi Asztrik pannonhalmi főapátnak a HVG hetilap karácsonyi dupla lapszámának adott interjúját is, miszerint "a mostani menekültáradat fő sodra elkerült ugyan minket, de (...) aki zörget, azt befogadjuk. A pannonhalmi apátság egyébiránt 50 muszlim menekültnek is szállást biztosított egy időre.

Az angol közszolgálati portál azonban borús képet fest a magyar helyzetről, miszerint Magyarországon hasonló érzelmű emberek csak kis számban lesznek idén karácsonykor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Cecília: Ne járkáljunk céltalanul fel-alá!

Müller Cecília: Ne járkáljunk céltalanul fel-alá!

Amikor a szakítás kihozza belőlünk a démonit

Amikor a szakítás kihozza belőlünk a démonit

Bestiálisan végezték ki keresztény áldozataikat az Iszlám Államhoz köthető dzsihadisták Indonéziában

Bestiálisan végezték ki keresztény áldozataikat az Iszlám Államhoz köthető dzsihadisták Indonéziában