szerző:
Szlavkovics Rita

Az elmúlt tíz év költséges kórházi fejlesztései ellenére romlott az egészségügyi ellátás színvonala – mondta a hvg.hu-nak Álmos Péter pszichiáter és Lovas András aneszteziológus, a paraszolvenciát elutasító 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport orvosai által megfogalmazott nyílt levél kezdeményezői.

Álmos Péter és Lovas András szegedi orvosok. Mindketten 2005-ben szereztek diplomát, tehát már tíz éve dolgoznak a magyar egészségügyben. Mióta benne élnek, azt látják, hogy semmiféle koncepció nem érhető tetten sem az egészségügyi fejlesztések, sem a kormányzati döntések nyomán.

A hétfői nyílt levelükben feltett kérdések közül a legfontosabbra, a paraszolvencia kivezetésére a minisztérium még csak nem is reagált – az Emmi nem tudott többet mondani, minthogy elkötelezettek az egészségügyi dolgozók fizetésének az emelésével kapcsolatban, és hogy elsőként épp az egészségügyben kezdődött el a jövedelemrendezés.

Szegeden már működik

Pedig ha megnézték volna, hogy honnan jött a nyílt levél, melynek aláírására a Magyar Orvosi Kamara is elkezdte buzdítani az orvosokat, láthatták volna, hogy Szegeden működik csúszópénz nélküli rendszer. A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ több osztályán már hosszú hónapok óta gyakorlat, hogy az ott dolgozók deklaráltan nem fogadják el a zsebbe csúsztatott pénzt.

©

Ezek közé tartozik a Radiológiai Klinika, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet intenzív osztályai, a Pszichiátriai Klinika III.-as osztálya és a Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály. Azt javasolják a betegeknek, hogy aki ragaszkodik a pluszpénz megfizetéséhez, az támogassa azt az alapítványt, amelyen keresztül az adott klinika munkáját segíthetik.

Érzékeny téma

Bár az egyik legégetőbb problémának tartják a hálapénz rendszerét, a hétfőn közzétett nyílt levelet kezdeményező szegedi orvosok tudják, milyen darázsfészekbe nyúlnak. Álmos Péter szerint az egész gyógyító rendszert átszövi a paraszolvencia, de a betegek kezelésében érintett orvoscsoportok tagjai nagyon eltérő módon és mértékben érintettek a hálapénz elfogadásában.

A pszichiáter szerint a paraszolvencia szakmai döntéseket is torzít. Befolyásolhatja, hogy mekkora műtétre van szükség, hogy felvehetik-e a beteget egy adott osztályra, vagy sem. „Ráadásul ennek kivezetésére adottak lennének a törvényi keretek” – magyarázza Álmos Péter, miért érthetetlen számára az évtizedes tehetetlenkedés a kérdésben.

Forráshiányos, ugyanakkor pazarló

Legfőképpen a koncepciót nem látjuk már tíz éve

– magyarázta Lovas András, a petíció másik elindítója. „2005-ben végeztünk mindketten, de mindig csak lyukakat tömtek be, miközben magához a struktúrához nem nyúltak. Az egész rendszer pazarlóan működik, mondjuk ki, nem kellene minden, az összeomlás szélén álló kórházat működtetni. Meg kellene értetni a társadalommal, hogy a minőségi gyógyítástól veszi el a pénzt a gazdaságtalan, az összeomlás szélén álló intézmények működtetése, melyekben nem fognak meggyógyulni.”

A hvg.hu-nak mindketten hangsúlyozták, hogy nem közgazdászok, nem politikusok és nem is érdekvédők, csupán civilként próbálják felhívni a társadalom figyelmét arra, hogy rá kell kényszeríteni a kormányt a határozott lépések megtételére. Annak nem sok értelmét látják a nyílt levél aláírására biztató szegedi orvosok, hogy miközben óriási uniós forrásokból gigantikus fejlesztésekre költ az ország, addig nincs orvos, ápoló a vadonatúj intézményekbe, és azok fenntartására, amortizációjára sincs elegendő forrás.

A hosszú távú fejlesztések összehangolásának hiányát, egyben a pazarlást is jól illusztrálja, hogy például Szegeden jó tíz évvel ezelőtt több száz millió forintból megépült a II.-es kórházban egy sürgősségi betegellátó osztály, melyet az évek során szépen lassan kiürítettek és bezártak, jelenleg az épület pszichiátriai ambulanciaként funkcionál. Ezek után tavaly egy újabb beruházás keretében átadták a szegedi egyetemi klinika sürgősségi betegellátását a kor színvonalának megfelelően biztosító osztályt. Itt most olyan összehangolt ellátási forma valósult meg, ami régóta hiányzott, de a története az előzményekkel együtt jól mutatja a régóta tapintható hosszú távú koncepció hiányát.

Szemben a világtrendekkel

„A Miniszterelnökség tavaly átfogó vizsgálatot kért a magyar pszichiátria helyzetéről, melynek a struktúrájáról a WHO markánsan egy szóval csak annyit mondott: bizarr” – magyarázta a pszichiáter Álmos Péter. Szerinte a WHO kritikája arra vonatkozott, hogy míg a világban a szakmai trendek a járó betegellátást fejlesztését célozzák, addig Magyarországon a fekvőbetegek számára készülnek uniós forrásokból drága beruházások, melyekhez aztán nem tudják biztosítani a megfelelő számú szakembert.

„Feltételezhetően a WHO tanulmány a fiókba került” – vélekedik Álmos Péter.

Ha megvizsgálnák, valószínűleg nagyon sok intézmény nem felelne meg a minimumfeltétel törvénynek sem.

Magyarul: törvénytelenül működik az egészségügyi intézmények zöme.

Nem csak a pénz számít

Budapesten dolgozó barátaira hivatkozva Lovas András arról is beszélt, hogy milyen kaotikusan és pazarlóan működik a fővárosi sürgősségi betegellátás: míg az egyik helyen dolgozik a neurológus, a másikon az aneszteziológus, a beteget felvevő belgyógyász pedig egy harmadik ponton találkozik a beteggel.

„Rendbe kellene tenni végre az egész rendszert” – teszi hozzá Álmos Péter, mert szerinte a fiatal orvosok előtt két út áll: vagy csomagolnak és mennek külföldre, vagy maradnak, és beilleszkednek a hálapénzes, korrupt, feudális rendszerbe.

Tehát a rendbetétel nem állhat meg a bérrendezésnél – még ha egy másik kórház dolgozói szintén a napokban adtak át ultimátumot a kormánynak ezügyben –, hanem  fundamentális reformokra lenne szüksége a magyar egészségügynek.

A hálapénz egy tályog
"A paraszolvencia egy tályog, letokolva" – írta Álmos Péter a petíciót jegyzők egyre népszerűbb Facebook-csoportjában. De nemcsak a csoport növekszik, hanem a petícióhoz is egyre több orvos csatlakozik: a kezdeti 64 aláíróhoz képest egy nappal később már 150-en támogatják a hálapénz kivezetését.
Megkérdeztünk több aláíró orvost, hogy mégis mik a legfőbb problémák a hálapénzzel, és elég egybehangzóan a következőket említették:
  • jelentős bérfeszültséget okoz
  • megmérgezi a bizalmon alapuló orvos-beteg kapcsolatot
  • pénzért cserében elvégzett felesleges vizsgálatokkal terheli a rendszert
  • extrém esetben akár sürgős műtéteket is elhalasztanak a fizető betegek miatt
  • a hálapénzre játszó orvosok "megtartanak maguknak" szakterületeket, nehogy versenytársuk akadjon
  • emiatt a kezdő orvosok a "jól fizető", bonyolultabb műtéteket nem tudják begyakorolni

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Izzadt zoknit szagolgatott egy férfi, súlyos beteg lett tőle

Izzadt zoknit szagolgatott egy férfi, súlyos beteg lett tőle

Így szaval Majka Varró Danit (videó)

Így szaval Majka Varró Danit (videó)

Hétfőn már csak egy cikk fért el a Lokálban az állami hirdetésektől

Hétfőn már csak egy cikk fért el a Lokálban az állami hirdetésektől

Megvadítva: 621 lóerős lett a BMW 8-as kupéja

Megvadítva: 621 lóerős lett a BMW 8-as kupéja

Több önkormányzat jól lehúzza az Airbnb-zőket

Több önkormányzat jól lehúzza az Airbnb-zőket

A Ripost a hétfői tüntetésről: Sátán, Hillary Clinton, anarchizmus

A Ripost a hétfői tüntetésről: Sátán, Hillary Clinton, anarchizmus