szerző:
hvg.hu

A megkérdezett magyarok csaknem fele gondolja úgy, hogy jól fog alakulni a 2016-os év, derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb felméréséből. A Heti Válasz megbízásából készített felmérés szerint magas az elégedettségi szint a magyarok körében és többségében optimistán látják, hogyan teljesít majd a magyar gazdaság 2016-ban.

A tavalyi év végén egyértelműen többen voltak azok, akik szerint összességében jól fog alakulni Magyarország szempontjából a következő év, egészen pontosan  48 százalék látja így, és az emberek kicsivel több mint egyharmada (32 százalék) pesszimista - olvasható a Nézőpont Intézet közleményében. 2014 végén viszont még kevesebben voltak optimisták (34 százalék), mint ahányan borúlátóak (46 százalék). A felmérést a Heti Válasz megbízásából készítették december 3-7. között. A telefonos közvélemény-kutatásában ezer embert kérdeztek meg. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint.

Azt is megnézték a felmérés során, miként vélekednek az emberek az elmúlt évről. 2014 végén, hasonló időszakban készült felmérése alapján akkor csak minden negyedik válaszadó (25 százalék) gondolta, hogy összességében jól alakult a 2014-es év az ország szempontjából. 2015 végén ugyanakkor már a magyarok kétötöde (40 százalék) volt elégedett az eltelt évvel, ami egyértelmű javulást jelez - ez olvasható ki az Intézet által készített felmérésből.

Nemzeti egység

A Nézpont Intézet szerint  "nem lehet figyelmen kívül hagyni" a politikai klíma változását. Míg 2014 végén a kormánypártok támogatottsága mélyponton volt, ezzel szemben 2015 végére - főként a bevándorlási válsággal összefüggésben kialakult "nemzeti egység" miatt - a Fidesz-KDNP tábora visszaerősödött. “Mivel összességében magas az általános elégedettségi szint, és a várakozások túlnyomórészt pozitívak, nincs protesthangulat az országban".

Megfordult a közvélemény

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a magyarok több mint kétötöde (43 százalék) szerint javult az ország gazdasági helyzete az elmúlt évben. 2014-hez képest ez esetben is jobb az összkép, akkor még csaknem kétszer annyian (54 százalék) ítélték rossznak az évet az ország gazdasági helyzete szempontjából, mint ahányan javulást tapasztaltak (29 százalék). Még ennél is jobb az emberek véleménye az ország gazdasági helyzetének 2016-ban várható alakulásáról. Több mint felük (53 százalék) szerint további javulás várható gazdasági téren, csak negyedük (26 százalék) vár jövőre visszaesést. A Nézőpont Intézet ezt úgy értékelte, hogy “egy esztendő alatt teljesen átfordult a közvélemény”, ugyanis 2014 végén még csak 34 százalék bízott a gazdasági sikerekben, a pesszimisták aránya 46 százalék volt.Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A férfiaknak túlzottan nem kell félniük a nők hamis vádjaitól

A férfiaknak túlzottan nem kell félniük a nők hamis vádjaitól

Farkas Zoltán: A züllesztés éve

Farkas Zoltán: A züllesztés éve

Orbán meccsen volt, miközben több ezren tüntettek ellene

Orbán meccsen volt, miközben több ezren tüntettek ellene

Kiutasítanak egy magyar családot Kanadából, akik a bántalmazó apa miatt menekültek el

Kiutasítanak egy magyar családot Kanadából, akik a bántalmazó apa miatt menekültek el

Nyelvlecke a Porschétól: így kell kimondani az elektromos autójuk nevét

Nyelvlecke a Porschétól: így kell kimondani az elektromos autójuk nevét

Pintér szerint nem voltak túlzóan erőszakosak a rendőrök a tüntetőkkel szemben

Pintér szerint nem voltak túlzóan erőszakosak a rendőrök a tüntetőkkel szemben