szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az utolsó szó jogán Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes, valamint a fővárosi önkormányzat, a BKV és a DBR Metró egykori munkatársai is ártatlannák vallották magukat hűtlen kezelés vádjában. A vádhatóság szerint legalább egymilliárdos értékű vagyoni hátrányt okoztak a BKV-nak előnytelen szerződéseket kötve.

Ártatlanságukat hangoztatták az utolsó szó jogán a vádlottak a Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó per szerdai tárgyalásán. Hagyó és 14 társát folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség, szerintük 2008-ig több mint egymilliárd forint értékű kárt okoztak a BKV-nak előnytelen szerződések megkötésével.

©

Hagyó Miklós mindössze néhány perces beszédben foglalta össze, hogy az elmúlt hat évben minden tőle telhetőt megtett az ügy tisztázása, az igazság kiderítése érdekében. "Az idő és az igazság jó barátok" – foglamazott, egyben ártatlannak vallotta magát, bűncselekményeket nem követte el, így felmentését kérte.

Az úgynevezett "nokiás doboz" ügyet már korábban elvetette a nyomozóhatóság, ugyanis Balogh Zsolt egykori BKV vezérigazgató visszavonta korábbi vallomását, hogy a dobozokban kenőpénzt cserélt volna gazdát Hagyó és közte. Mindezt azzal indokolta, hogy a nyomozás elején attól tartott, hogy őt is letartóztatják és ellene is eljárás indul, azóta Hagyótól is elnézést kért.

Balogh Zsolt, a BKV Zrt. egykori vezérigazgatója is ártatlannak vallotta magát. Szerinte megalapozott, szakmai munkát végzett, legjobb tudása szerint dolgozott, és vagyoni hátrányt nem okozott a cégnek.

Antal Attila 2007 januárjától volt a BKV vezérigazgatója, az utolsó szó jogán tartott beszédében ezt a megbízatását a szakma csúcsának tartotta, cégvezetőként a legjobb tudása szerint járt el és szerinte minden döntése a BKV hasznára vált és válik ma is. Antal szerint az általa elindított átszervezések olyan eredményesek voltak, hogy hatásuk a mai napig érezhető. Ő is azt kérte a bíróságtól, hogy az ellene hozott vádak alól mentse fel.

Lelovics Ottó, a főpolgármester-helyettesi kabinet egykori kommunikációs tanácsadója már hosszabb, csaknem kétórás beszédet mondott, ráadásul egy installációt is készített kartondobozokból, szimbolizálva az eljárás során keletkezett iratanyagok mennyiségét. Szerinte az eljárás során végig együttműködő volt, és segítette a törvényszék munkáját, egyben felmentését is kérte.

A BKV-hez tartozó DBR Metró volt sajtóreferense, M-H. É. szintén azt mondta, semmilyen bűncselekményt nem követett el, egyenesen hazudtak róla és eszköznek használták a méltánytalan és igazságtalan eljárás során.

Regőczi Miklós, a BKV egykori vezérigazgató-helyettese írásban nyilatkozott, elmondása szerint tevékenysége során megállította a BKV további eladósodását, és növekedési pályára állította az önkormányzati céget. Szerinte elődeik és utódaik is hasonló szerződéseket kötöttek és kötnek ma is, ezt senki nem kifogásolja. Emellett kifogásolta, hogy a bírósági eljárást a főváros helyett Kecskeméten folytatták le.

A magát szintén ártatlannak való Z. T., a BKV egykori kommunikációs, majd közönségkapcsolati főosztályvezetője hosszasan sorolta a nyomozás során történt, általa vélelmezett eljárásjogi hibákat, és kifogásolta, hogy az ügy iratainak egy része a mai napig nem áll a védelem rendelkezésére.

V. Á., a BKV marketing főosztályának korábbi vezetője közölte, hogy az ügyészség képtelen és valótlan vádakat fogalmazott meg. Hangsúlyozta, nem követett el bűncselekményt, tizenöt éven át lojálisan, a legjobb tudása szerint dolgozott a közszolgáltató cégnél. A másodrendű vádlott, Mesterházi Ernő – egykori főpolgármesteri főtanácsadó – nem élt az utolsó szó jogával, nem is vett részt a szerdai tárgyaláson.

Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró közölte, a korábban tervezettel ellentétben csak január 26-án hirdetnek határozatot az ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!