szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Várhatóan január 28-29-én hirdet ítéletet a 2010-es vörösiszap-katasztrófával összefüggő büntetőperben első fokon a Veszprémi Törvényszék.

A vörösiszapper tárgyalása 2012 szeptemberében kezdődött meg. A bíróság az ügyet összesen 248 tárgyalási napon keresztül tárgyalta, ez idő alatt 7176 oldalnyi jegyzőkönyv készült és 127 bizonyítási indítványt jelentettek be, az ügyész 49-et, a vádlottak és a védők 78-at nyújtottak be. A bűnügyi költség nagyjából 36,5 millió forint, amely tartalmazza a fordítás és tolmácsolás költségét, a védői, valamint a szakértői díjat – sorolta szerdai sajtótájékoztatóján Némethné Szent-Gály Edit Katalin, a törvényszék elnöke.

A vörösiszapömléssel kapcsolatban 486 polgári perben is dönteni kellett, azok többsége érdemi befejezéssel zárult. Még tart a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ellen indított felszámolási eljárás, annak befejezése a vagyonértékesítések időpontjától, valamint a zárómérlegek benyújtásától függ.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. Tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Az ügyben halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat 15 ember, köztük a cég vezetői és több alkalmazottja ellen. Több polgári per is indult. A vádat az ügyészség tavaly augusztusban több pontban módosította.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Publicus: A Fidesz-szavazók negyede nem elégedett a kormány gazdasági intézkedéseivel a járvány alatt

Publicus: A Fidesz-szavazók negyede nem elégedett a kormány gazdasági intézkedéseivel a járvány alatt

Mi az: ha becsukja 4 percre, megöli a koronavírust (is)?

Mi az: ha becsukja 4 percre, megöli a koronavírust (is)?

Mire lehet elég egy háromhetes informatikusképzés?

Mire lehet elég egy háromhetes informatikusképzés?