szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

L. Simon László feleségének állami földvásárlásához kölcsönből fogják biztosítani a 281 milliós terület fedezetét. Az államtitkár elmondása szerint egyszer egy őszinte könyvet fog kiadni a Hóman-szobor körül kialalkult botrányról is, de csak 20-30 év múlva.

"Nem könnyű, mikor amikor a feleségemet kezdik ki" – nyilatkozta L. Simon László államtitkár a Mandinernek adott interjújában felesége állami földvásárlása kapcsán. Szerinte sokan azt sugalmazzák, hogy valami mutyi állhat amögött, ha egy fitneszedző politikusfeleség állami földet szerez, de ezeket a vádakat visszautasítja, ráadásul felesége három diplomával, tanári állással és agrártechnikusi vizsgával is rendelkezik. Hozzátette, hogy meglátása szerint a fitneszedzőkön kívül kevesen tettek a magyarok egészségi állapotért a tömegsport megszűnése óta.

©

A felesége összesen 281 millió forintért licitált és nyert el állami földeket, de ennek fedezete állítólag nem látszik a vagyonbevallásában, ezért vagyonosodási vizsgálatot is kezdeményeznek – írta a Blikk –, de ettől nem tart L. Simon. Szerinte ő nem álszent, ugyanis mikor képviselő lett, nem íratta át a cégeit strómanokra. Hogy látszólag nincs a földekre fedezetük, elmondása szerint az az ő dolguk, hogy tíz rokontól vagy banktól szereznek-e rá hitelt, amit számításaik szerint 2036-ra tudnak törleszteni.

Arra a kérdésre többször kitértő választ adott, hogy miért tagadta le többségi tulajdonát abban a cégben, amely hámozott sárgabarackmagot ajánlott a fogyasztóknak, ami az ígéret szerint a rák gyógyításában is segítheti a betegeket – bár nagyobb mennyiségben fogyasztva mérgező hatású. Szerinte, ő csak összekeverte a család két cégét, mikor a barackmagos ügyről kérdezték. Vele kapcsolatban több olyan toposz is tartja magát, például az is, hogy külön felújították a családi panziójukhoz vezető bekötőutat, de csak ki kellene menni, látható, hogy ez nem történt meg – tette hozzá.

A barackmag után

Már 23 kilót fogyott L. Simon László államtitkár, elmondása szerint fogyása nincs összefüggésben azzal, hogy kínos helyzetbe került Lázár Jánossal, egyszerűen életmódváltás mellett döntött. Lázár János miniszter nem sokkal a barackmagos eset után fokozta vissza L. Simont miniszterhelyettesi pozíciójából államtitkárrá. Szerinte megkérdezték Lázártól, hogy ha letagadta a cégét miközben tulajdonrésze van benne, az akkor hazugság-e. A miniszter azt mondta, hogy ha így van, akkor az hazugság. L. Simon szerint azonban Lázár azért nem hazugozhatta le őt, mert nem is hazudott a tulajdonjogáról, azaz olyan kérdést tettek fel Lázárnak, amire csak így tudott felelni.

©

Szerinte azonban jóban van a miniszterrel és Orbán Viktorral is, kapcsolatuk viszont munkakapcsolat. A jelenlegi kormányzásra lassan már korszakként tekint, szerinte megérdemli ezt a jelzőt, ha még egy választást megnyer a párt. Úgy látja azonban, hogy Lázár nem fog saját pártot alapítani, hiába érzékelhető Török Gábor elemző szerint törés Lázár felfogása és a kormány többi tagja, köztük Orbán Viktor között.

Szellemi kurzusépítés és Hóman-szobor

Egyelőre nem világos L. Simonnak sem, hogy milyen irányba halad pontosan a kulturális élet állami reformja, köztük a műemlékfelújítással vagy a Horthy-korszak esetleges rehabilitálásával, ugyanis szerinte a több területen megindult reformok valóban széttartanak-e, vagy összeállnak egy koherens képpé. Az szakma szerinte elfogadta az Nemzeti Kulturális Alap általa vezényelt átalakítását, az adathordozó-jogdíjakat, vagy az abból kinőtt Cseh Tamás Programot.

A Magyar Művészeti Akadémiában nem kíván szerepet vállalni, elmondása szerint nem akar olyan átalakításból hasznot húzni, aminek ő is kezdeményezője volt. Szerinte a létrejött akadémia sok területen fejlődést mutat, bár növelné nívóját, ha Csukás István vagy Kocsis Zoltán is MMA-tag lenne. Hozzátette, hogy az idő fogja eldönteni, hogy a szervezet mostani vezetése él-e azzal a lehetőséggel, amit kapott a kulturális élet koordinálására azzal, hogy alá szervezték a NKA-t és kuratóriumait.

L. Simon Lászlóról korábban felmerült, hogy az ő ötletére kezdeményezték a székesfehérvári Hóman-szobor felállítását, a kormányon belül is egymásra mutogattak az illetékesek. A szoborállításról kialakult botrányról is megírná a hiteles történetet könyv formájában, azonban ezt csak 20-30 év múlva tervezi kiadni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A karácsony előtt lazíthatnak a korlátozásokon Németországban

A karácsony előtt lazíthatnak a korlátozásokon Németországban

Nagyvadak diétán: menetpróbán a konnektoros Audi Q7-es és az A8 L

Nagyvadak diétán: menetpróbán a konnektoros Audi Q7-es és az A8 L

91 újabb áldozata van a koronavírusnak, közel háromezerrel nőtt az aktív esetszám

91 újabb áldozata van a koronavírusnak, közel háromezerrel nőtt az aktív esetszám