szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarország előkészületeket tett arra, hogy szükség esetén gyorsan kerítést építsen a Romániával közös határán - mondta a külügyminiszter, aki szerint több tízezer rendőrből és katonából álló közös európai erővel kellene megállítani a migránsok áradatát Görögország hosszú tengeri határánál.

Magyarország kész "már másnap" kerítést építeni romániai határán, ha a migránsok Horvátország helyett arra vennék az irányt - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva. Szijjártó rámutatott, hogy Európa déli határai még mindig tágra nyitva állnak a közel-keleti és az afrikai migránsok százezreinek folytatódó beáramlása előtt, ami kétségeket vet fel a nyitott belső európai uniós határok schengeni rendszerének jövőjével kapcsolatban.

A tárcavezető szerint több tízezer rendőrből és katonából álló közös európai erővel kellene megállítani a migránsok áradatát Görögország hosszú tengeri határánál. "Ha nem lenne tragikus (a helyzet), nevetnék, amikor az európai tisztségviselőket arról hallom nyilatkozni, hogy a Frontex (az Európai Unió határőrizeti ügynöksége) több száz tisztje lenne a megoldás - nem ez a helyzet" - idézte a Reuters a magyar minisztert. "Ha Görögország nem kíván részese lenni a megoldásnak, akkor a bolgárokkal és a macedónokkal kell tárgyalnunk" - mondta Szijjártó Péter.

A miniszter hozzátette: Magyarország előkészületeket tett arra, hogy szükség esetén gyorsan kerítést építsen a Romániával közös határán. "Ha ott kerítést kell majd építenünk, már másnap kész leszünk rá" - jelentette ki.

"Minden korábbinál valószínűbb, hogy a (belső határellenőrzés nélküli) schengeni övezet déli határa egyenlő lesz Görögország (Bulgáriával és Macedóniával közös) északi határával" - mondta Szijjártó Péter.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az iráni elnök szerint Izrael likvidálta az atomtudósukat

Az iráni elnök szerint Izrael likvidálta az atomtudósukat

Merkely: Csökken a fertőzöttek aránya

Merkely: Csökken a fertőzöttek aránya

„Tökéletes digitális oktatatást lehet csinálni akár eszköz nélkül is”

„Tökéletes digitális oktatatást lehet csinálni akár eszköz nélkül is”