szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hétvégére szervezett tüntetést a Modern Magyarország Mozgalom, hogy fellépjenek a kormánypárt újabb alaptörvény-módosítása ellen. A módosításhoz a Jobbik adhatja meg a parlamenti kétharmados többséget, így a kormány terrorveszélyhelyzet esetén törvényeket függeszthetne fel, de a honvédség hatásköre is bővülne.

Szükségállapot címmel hirdette meg a Bokros Lajos vezette MoMa vasárnap délutánra tiltakozását "a Fidesz újabb alaptörvény-módosítási terve ellen, amely végérvényesen véget vet a demokráciának" – írják az esemény Facebook-oldalán. A tervezet szerint az alaptörvénybe foglalnák önálló tényállásként a terrorveszélyhelyzet, ezzel együtt jogszabályba foglalnák, hogy ez milyen jogosultságokat adna a magyar kormánynak és a hatóságoknak. A tüntetésen Bokros mellett felszólal Magyar György ügyvéd, Pusztai Erzsébet MoMa-alelnök, Glázer Attila fotóművész, Katona Andrea, az Országos Széchényi Könyvtár egykori főigazgatója.

©

A módosítás lehetőséget biztosítana, hogy egyes sarkalatos törvényeket, azok részeit felfüggessze a kormány 60 napra. Jelen állás szerint a parlament nem kezdeményezheti hamarabb a vészhelyzet felülvizsgálatát, azt csak a kormány szüntetheti meg 60 napon belül. A honvédség ilyen vészhelyzet során segíthetné a rendőrség munkáját is.

Bokrosék szerint a kormány akár a postai, az internet- és mobiltelefonszolgáltatást is leállíthatja majd, valamint a beszélgetéseket is ellenőrizheti. Attól tartanak, hogy a kormány a szabad utazást is korlátozná, valamint minden "gyanús" személyt letartóztathatnak.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettes szerint pluszgaranciát jelentene, hogy a terrorveszély alatt folyamatosan tájékoztatni kellene a köztársasági elnököt, valamint a parlament állandó bizottságait. A tervezet bejelentésekor a Jobbik jelezte, hogy alapjaiban támogatják a javaslatot, azonban későbbre ígérték a párt részletes véleményét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!