szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy négy országra vonatkozó vizsgálatban az Európai Számvevőszék megállapította: a 2009-es folyókezelési tervekből hiányzott az ambíció, és rosszul célozták be a nem megfelelő minőségű vizek kezelésére hozott intézkedéseket.

Keveset javult a Duna vízminősége, annak ellenére, hogy a folyó vízgyűjtőjében található országok 2004 óta alkalmazzák a „víz-keretirányelvet”, valamint a 2009-es folyókezelési tervekből hiányzott az ambíció, és rosszul célozták be a nem megfelelő minőségű vizek kezelésére hozott intézkedéseket – állapította meg az Európai Számvevőszék vizsgálatában, mely négy tagállamra – Csehországra, Szlovákiára, Romániára és Magyarországra – összpontosított. Az Eurológus cikke szerint különösen a monitoringrendszerek hiányosságaiban látták a hibát, mert így hiányoznak a szennyezések típusára és forrásaira vonatkozó adatok, amely miatt a víztestek nem érték el az elvárt állapotot.

©

Ezen a téren a lap szerint Magyarországon uralkodott a legnagyobb homály: 2009-ben a természetes vizek 39 százalékát még nem sorolták be minőség alapján. Ezt az arányt 2015-re sikerült csaknem a felére leszorítani, de még ez is messze nagyobb a többi ország legfeljebb 2 százalékos adatánál. 2009-ben és 2015-ben is Magyarországon jött ki a legkisebb százalékosra a jó vagy kiváló minőségű vizek aránya. A második legrosszabb Csehország volt.

Az Európai Számvevőszék szerint a tagállamoknak javítania kellene a diagnosztikai és felügyeleti rendszereken; világos és megfelelő indokokat kellene felhoznia, ha a határidők alóli kivételekről dönt; költséghatékony intézkedéseket kellene azonosítania; és díjakkal vagy adókkal kellene ösztönöznie a szennyező anyagok csökkentését.

A jelentés az Európai Bizottságnak is üzent valamit: arra inti őket, hogy többek között jogilag kötelező érvényű feltételekkel szabályozza a tagállami vizsgálatokat a városi szennyvíztisztító telepeken, és iránymutatásokkal érvényesítse a „szennyező fizet” elvet a mezőgazdaságban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!