szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Pénteken hivatalosan is kimondják Pest megye és a főváros válását.

Vitályos Eszter, az Európai Uniós fejlesztésekért felelős államtitkár pénteken hivatalosan is bejelenti, hogy minden együtt van Pest megye önálló régióvá alakulásához – értesült a HVG. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a megye elválik a Közép-magyarországi régió másik nagy területi egységétől, Budapesttől. A megyei és a fővárosi közgyűlés már az ősszel döntött a jelenlegi közigazgatási határok mentén történő különválásról, amire december folyamán az érintett települések illetve a kormány is áldását adta.

©

A lépés oka, hogy a gazdasági-társadalmi mutatókban jobban álló Budapest magasabb fejlettségi szintje miatt a közös régió nem jogosult olyan európai uniós támogatásokra, amelyekre Pest megye önálló régióként, a saját jogán igényt tarthatna.

A régióhatárok módosítása, amihez az Európai Bizottság hozzájárulása is szükséges, legkorábban 2020-tól léphet hatályba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy kicsit kevesebb lett a nagyivó Magyarországon

Egy kicsit kevesebb lett a nagyivó Magyarországon

Szijjártó már azért is bírálja Tuskot, mert nem segített lélegeztetőgépeket beszerezni

Szijjártó már azért is bírálja Tuskot, mert nem segített lélegeztetőgépeket beszerezni

Koronavírusos Mike Pence kabinetfőnöke

Koronavírusos Mike Pence kabinetfőnöke