szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nemcsak az ellenzéki pártok és a Greenpeace, hanem a Fidesz is felháborodott a 2010-es iszapömlés ügyében csütörtökön hozott első fokú ítéleten, amelyben mind a tizenöt vádlottat felmentették a vádpontok elől. Szinte mindegyik reakcióban közös az, hogy az itthoni szabályozást okolják, és annak felülvizsgálatát követelik. És mindenki bízik abban, hogy másodfokon vagy a felsőbb jogorvoslati fórumon szigorúbb ítélet születhet.

A Veszprémi Törvényszék első fokon felmentette csütörtökön a vörösiszapper mind a tizenöt vádlottját a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése vádja alól. A törvényszék szerint a katasztrófa oka "altalaj eredetű stabilitásvesztés" volt. A részletekről itt olvashatnak.

LMP: szükség van a kötelező környezeti felelősségbiztosítási törvényre

Az LMP jogszabályváltozást és felelősségre vonást sürget a vörösiszapperben született felmentő ítélettel kapcsolatban. Az ellenzéki párt szerint az ügy ismét nyilvánvalóvá teszi, hogy a magyarországi jogrendszer nem alkalmas a környezeti katasztrófák megelőzésére és kezelésére, ezért változtatni kell azon – reagáltak a csütörtöki, első fokú ítélet után.

Sallai R. Benedek a Fenntartható fejlődés bizottság LMP-s elnöke közleményében úgy fogalmazott: a felmentő ítélet is azt bizonyítja, hogy Magyarországon sem a "szennyező fizet" elv, sem a megelőzés elve, sem az elővigyázatosság elve nem érvényesül, de még csak az illetékes hatóságnál sem felel senki azért, mert mindent rendben talált a katasztrófát megelőző ellenőrzéseknél.

Emlékeztetett, hogy az LMP többször beterjesztette már a kötelező környezeti felelősségbiztosítási törvényt, amellyel szerinte változtatni lehetne a mostani a helyzeten. A javaslatot azonban a Fidesz mindig elutasította – tette hozzá.

Jobbik: az igazságszolgáltatás csapta arcul az igazságot

Felháborítónak, megdöbbentőnek és elképesztőnek nevezte a vörösiszapperben született felmentő ítéletet a katasztrófa körülményeinek vizsgálatára létrehozott egykori parlamenti bizottság jobbikos elnöke.

Kepli Lajos az ítélethirdetés után egy molinóval felállva hangosan tiltakozott az ülésteremben. A transzparensen egy fotó volt az iszapömlésről, és azt írták rá: "Ennyit ér tíz ember élete?". A politikust a bíró figyelmeztetése után kivezették a tárgyalóteremből.

©

A politikus a helyszínen újságíróknak azt mondta: a bizottság már évekkel ezelőtt bebizonyította jelentésében, hogy "a Mal Zrt. vezetőit egyértelmű felelősség terheli azért, hogy ekkora mennyiségű lúg volt a tározóban", amelynek kiömlése tíz ember halálát és a milliárdos anyagi károkat okozta. Nincs a világon ország, ahol ilyen katasztrófának ne lenne felelőse – fogalmazott.

Kepli Lajos reméli, hogy az ügyészség fellebbez, és másodfokon "megfelelően szigorú ítéletet, letöltendő börtönbüntetést" hoznak. "Csak ez az elfogadható, a felmentő ítélet semmiképpen sem" – tette hozzá. Ma azt láttuk, hogy "az igazságszolgáltatás csapta arcul az igazságot ", ami egy jogállamban egész egyszerűen elképesztő – fogalmazott.

Greenpeace: rendszerszintű problémák vannak, emberi mulasztás történt

A Greenpeace szomorúan veszi tudomásul, hogy továbbra sincsenek felelősei a 2010-es iszapömlésnek. A környezetvédő szervezet szerint egyértelmű, hogy emberi mulasztások vezettek a katasztrófához: mind a tározót üzemeltető MAL Zrt., mind a vállalat tevékenységét engedélyező és ellenőrző hatóságok nyilvánvalóan hibáztak többször is, vagy nem engedélyeztek és ellenőriztek megfelelően – olvasható a zöld szervezet közleményében.

Az egész eset rendszerszintű problémákra világít rá. Új, a valós környezeti felelősséget garantáló jogszabályokra és független, erős hatóságokra van szükség – javasolták.

A közleményben emlékeztettek: a gátszakadás helyén évek óta mozgott már a gát, a X-es tároló kazetta statikáját mégsem ellenőrizte senki. A katasztrófa után az Európai Bizottság állásfoglalása megállapította, hogy a kolontári vörösiszapot veszélyes hulladéknak kellett volna minősíteni, azaz a magyar hatóságok hibás engedélyekkel hagyták működni a MAL-t.

A katasztrófavédelmi tervvel is baj volt: abban maximum 400 000 köbméternyi zagy kiömlésével számoltak, a 2010-es katasztrófában azonban ennek körülbelül két és félszerese ömlött ki – tették hozzá.

A PM is az itthoni szabályozást okolja

A Párbeszéd Magyarországért szerint a magyar hatósági és szabályozási gyakorlat sem a környezeti balesetek megelőzésére, sem a felelősségi viszonyok tisztázására nem alkalmas. Jávor Benedek, a párt európai parlamenti képviselője úgy véli: a valódi felelősök megtalálásához hiányzik a szándék, a valódi megoldás azonban a nagy környezeti kockázatú ipari tevékenységek átfogó európai szabályozása lenne.

Annak a kérdésnek a megválaszolásához, hogy kik és mit rontottak el, biztosan nincs szükség hat évre. Már a baleset utáni hónapokban elkészült első független jelentés felsorolta, hol hibáztak az erősen lúgos vörösiszapot tévesen besoroló és a gátszakadás előtt műszakilag mindent rendben találó hatóságok, illetve a helytelen technológiákat alkalmazó és a környezeti kármentesítést elmulasztó tulajdonosok – emelte ki. Mindebből a bíróság előtt semmi sem állt meg: a hatósági felelősséget nem is vizsgálták, az érintett vállalat illetékeseit pedig felmentették – tette hozzá.

A PM bízik abban, hogy a felsőbb jogi fórumok közelebb jutnak majd a valódi felelősökhöz. Egyben tovább dolgoznak azért, hogy az Európai Parlamentben minden tagállamra érvényes, a nagy kockázatú ipari üzemeket biztosítékadásra és felelősségbiztosítás megkötésére kötelező szabályozás szülessen – közölte az EP-képviselő.

Fidesz-KDNP: nemcsak jog-, igazságszolgáltatás is kell

"Elfogadhatatlannak tartjuk azt a döntést, hogy az ilyen típusú ügyeknek nincs felelőse" – mondta budapesti sajtótájékoztatóján Németh Szilárd. a Fidesz alelnöke. A kormánypártok természetesen tiszteletben tartják a független bíróságot, de azt akarják, hogy a magyar bíróságokon ne csak jog-, hanem igazságszolgáltatás is legyen – tette hozzá.

Németh Szilárd arra kérte az illetékes hatóságot, hogy nyújtson be fellebbezést a tíz halálos áldozatot követelő katasztrófa ügyében. A parlamenti képviselő szerint igenis meghatározható a felelősi kör.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Moszad kibertámadást követhetett el az iráni urándúsító ellen

A Moszad kibertámadást követhetett el az iráni urándúsító ellen

Szeptembertől katolikus szemléletű történelem- és irodalomkönyvet is választhatnak az iskolák

Szeptembertől katolikus szemléletű történelem- és irodalomkönyvet is választhatnak az iskolák

Irán szerint Izrael a felelős a natanzi urándúsítóban bekövetkezett üzemzavarért

Irán szerint Izrael a felelős a natanzi urándúsítóban bekövetkezett üzemzavarért