szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Kúria szerint a Fővárosi Ítélőtábla törvénytelenül rendelt el új elsőfokú eljárást a Biszku-perben. Biszkut első fokon öt és fél évre ítélték, a megismételt eljárásban már felfüggesztett szabadságvesztés lett a verdikt.

A Kúria kedden kimondta, hogy törvénysértő a Fővárosi Ítélőtábla tavaly nyári döntése, amellyel új elsőfokú eljárásra utasított az 1956-os forradalom utáni megtorlások miatt háborús bűntettekkel vádolt 95 éves Biszku Béla ügyében.

A Biszku Béla elleni perben 2014 tavaszán kihirdetett elsőfokú ítéletében a Fővárosi Törvényszék öt év hat hónap szabadságvesztést szabott ki.

Másodfokon a tábla 2015 júniusában megalapozatlanság miatt új elsőfokú eljárásra utasított. 

©

Tavaly decemberben megszületett az újabb elsőfokú döntés: Biszku Bélát két év, három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. A döntés ellen fellebbeztek, így újra másodfokra kerül az ügy.

Időközben a Legfőbb Ügyészség megtámadta a tábla tavaly júniusi döntését. A Kúria kedden ebben az ügyben mondta ki – elvi éllel –, hogy az új eljárásra utasító döntés törvénysértő volt. 

Ez a döntés a Biszku-ügy menetét nem befolyásolja – azaz az új másodfokú eljárás következik –, elsősorban az a funkciója, hogy iránymutatásként szolgáljon a másodfokú bíróságok számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
91 évesen elhunyt a kuvaiti emír

91 évesen elhunyt a kuvaiti emír

Adószakértő: Varga olyan adót akar elengedni, ami addig nem létezett, amíg ő nem beszélt róla

Adószakértő: Varga olyan adót akar elengedni, ami addig nem létezett, amíg ő nem beszélt róla

Használja a Google Meetet? Nagyon jó hírt közölt a Google

Használja a Google Meetet? Nagyon jó hírt közölt a Google