szerző:
hvg.hu

Főleg újszülött és hat év közötti gyerekek maradványait találták meg azokban a sírokban, amelyeket Szegeden tártak fel, egy épülő társasház helyén. Gyöngyök, keresztek, gombok is voltak a földben. Valószínűleg a tizennyolcadik század második felében temettek ide halottakat – írja a Délmagyarország.

Az ilyen lelőhelyekre a törvény szerint kötelező régészeket hívni. A Felhő utcai építkezésen hatvanhét sírt tártak fel eddig a Móra-múzeum régészei – olvasható a cikkben.

Decemberben próbafeltárást végeztek a szakemberek. Négy kutatóárkot nyitottak, de csak a negyediknél találtak sírokat, ott viszont mindjárt hetet. Főleg gyerekkoporsókat és -csontokat tártak fel, ami a gyerekhalandóság akkori magas aránya miatt nem meglepő. Legtöbbjük újszülött és hat év közötti fiatalé. Akad köztük, akiket felnőtt közvetlen közelébe helyeztek el, nyilván rokonok voltak – mondta Lajkó Orsolya ásatásvezető régész.

Az emberi maradványok mellől rózsafüzérek gyöngyei, bronzkeresztjei, illetve ruhagombok kerültek elő. Ezek alapján a 18. század második felére tehető a legtöbb temetkezés.

Találtak olyan csontvázat, amelynek lábszárcsontja valamilyen betegség következtében kétszer olyan vastag, mint a combcsontja. Feltűnő volt az is, hogy nem fekete, hanem fehér koporsókat emeltek ki, vörös díszítéssel.

A temetőt az 1720-30-as években nyitották, amikor a dóm helyén lévő Szent Demeter-templom körüli sírkert megtelt. 1831-ig helyeztek el benne halottakat, majd ez a hely is megtelt, és megnyitották a mostani Belvárosi temetőt.

Az építkezésen előreláthatólag a hét végéig dolgoznak a régészek. A kiásott leleteket a Móra-múzeumba viszik. A csontokat mosás után antropológiai vizsgálatnak vetik alá, hogy kiderítsék az elhunytak korát, nemét és a haláluk okát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nagyon lebukott (megint) az orosz állami tévé

Nagyon lebukott (megint) az orosz állami tévé

Katonai géppel repül Orbán Viktor

Katonai géppel repül Orbán Viktor

Marseille-ben is áll a bál

Marseille-ben is áll a bál

Közös maszturbálásra kényszeríthette a nőket a világhírű brazil gyógyító

Közös maszturbálásra kényszeríthette a nőket a világhírű brazil gyógyító

Trump kabinetfőnöke is elmegy

Trump kabinetfőnöke is elmegy

Gyengén kezdtek a sárgamellényesek Párizsban

Gyengén kezdtek a sárgamellényesek Párizsban