szerző:
MTI/hvg.hu

Érdekes helyzet állt elő a pedagógus-szakszervezetekkel kapcsolatban: a PDSZ bejelentette, hogy mégis elmegy a Köznevelési Kerekasztal ülésére, a legnépesebb pedagógus-szakszervezet, a PSZ viszont nem lesz ott.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) országos vezetősége hétfőn döntött: kihagyják a kedd reggeli ülést. Ugyanakkor fontosnak tartják a kormánnyal való egyeztetések folytatását. Galló Istvánné elnök ezt a pedagógusok sztrájkbizottsága ülésein fogja megtenni.

Tüntetés Miskolcon február 4-én
©

A döntést indokolva Gallóné elmondta: a szakszervezet a sztrájkbizottság tagjaként tárgyalási folyamatban van az Emberi Erőforrások Minisztériumával. Ennek plenáris ülése pénteken lesz, és erre kívánnak koncentrálni. Hozzátette: ezen az ülésen nyilatkoznia kell a tárcának a korábban megfogalmazott 25 pontról, és a vállalásokat írásba kell foglalnia.

Az érdekvédő jelezte: megoldási javaslatokat várnak, minden további lépést ettől tesznek függővé.

Megjegyezte: a szombati demonstrációt a fővárosban megtartják.

Galló Istvánné
©

A másik nagy tanári érdekvédő szervezet viszont elfogadta a meghívást. A PDSZ ugyanakkor többpontos követeléssel állt elő a kerekasztal munkájával kapcsolatban. Szükségesnek tartják például, hogy a tárgyalásokon a kormányzati oldal részéről az egyeztetéseket vezető tisztviselő döntési kompetenciával rendelkezzen. Azt is kérik, hogy a kerekasztal munkájába hívják meg a képviselettel rendelkező szakmai/érdekvédelmi (civil) szervezeteket is. A PDSZ kikötötte, hogy nyilvános üléseket szeretnének, továbbá, hogy készüljenek hangfelvételek a tárgyalásokról.

A köznevelési kerekasztal megalakítását január 23-án jelentette be az emberi erőforrások minisztere. A keddi alakuló ülésre meghívást kapott a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet, az Eszterházy Károly Főiskola, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Országos Köznevelési Tanács, a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Nemzeti Pedagógus Kar, a Nemzeti Ifjúsági Tanács, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottság, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hillary Clinton levelet írt egy nyolcéves kislánynak, aki elvesztette az iskolai elnökválasztást

Hillary Clinton levelet írt egy nyolcéves kislánynak, aki elvesztette az iskolai elnökválasztást

Pénzeken is terjed a tüntetések fő jelszava – fotó

Pénzeken is terjed a tüntetések fő jelszava – fotó

Ki lesz a menesztett Prőhle utódja? Már lehet pályázni a PIM élére

Ki lesz a menesztett Prőhle utódja? Már lehet pályázni a PIM élére

Aláírta a lengyel elnök az EU által elkaszált törvény módosítását

Aláírta a lengyel elnök az EU által elkaszált törvény módosítását

Hiába mér a KSH 215 ezres átlagfizetést, 18 megyében az átlag alatt keresnek

Hiába mér a KSH 215 ezres átlagfizetést, 18 megyében az átlag alatt keresnek

A Mikulásnak és a Jézuskának is besegítenek a robotok

A Mikulásnak és a Jézuskának is besegítenek a robotok