szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hiába az új lámpák, esténként sötétebb van Dunaújvárosban, mint korábban – erről panaszkodnak a helyiek. Szerintük folyamatos a balesetveszély, az elmúlt hetekben több gyalogost is a zebrán gázoltak el a városban. Az új lámpákat egy olyan cég szerelte fel, amely csak néhány hónappal a közbeszerzés kiírása előtt vette fel tevékenységei közé a közvilágításhoz kapcsolódó feladatokat. Az önkormányzat szerint a pályázó minden követelménynek megfelelt – hangzott el a keddi RTL Híradóban.

Dunaújváros egyik legforgalmasabb útját tavaly ősz óta új, úgynevezett indukciós lámpák világítják. A helyiek szerint azonban nemcsak itt, hanem máshol is alig lehet látni éjszaka. Nagyon figyelmesen kell közlekedni, mert könnyen elüthetnek bárkit a zebrákon.

Múlt héten előfordult, hogy egy nap alatt két gázolás is történt, mindkettő zebrán. A rendőrség viszont azt állítja, hogy nem történik a városban több gyalogosgázolás, mint korábban.

A dunaújvárosi önkormányzat 2014 decemberében írt ki közbeszerzési eljárást a város közvilágításának korszerűsítésére. A 238 millió forintos megbízást egy budapesti cég nyerte, amelynek fő tevékenysége a mai napig piac- és közvéleménykutatás. A közvilágításhoz kapcsolódó tevékenységeket a közbeszerzés kiírása előtt alig három hónappal vették fel, de már azután, hogy az önkormányzat megkapta az uniós támogatást a korszerűsítéshez.

Az RTL Híradó kereste az ügyben a közbeszerzést elnyerő céget, de nem tudta elérni.

Az önkormányzat szerint a nyertes társaság minden alkalmassági követelménynek megfelelt, ezért nem utasíthatták el. Közölték azt is, hogy tart az elvégzett munka felülvizsgálata. Szakértők segítségével döntik majd el, kell-e növelni a lámpák fényerejét.

A helyi Jobbik szerint az önkormányzat úgy írta ki a közbeszerzést, hogy azon csak egy cég nyerhetett, ezért feljelentést tesznek. A Párbeszéd Magyarországért szerint sincs minden rendben, ők az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalánál tettek bejelentést.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!