szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár a kormány azt állítja, hogy nincs rendszerszintű probléma, nagy a káosz a tankönyvfelelős pedagógusok díjazásával is. Vannak olyanok, akik még a tavalyi évben elvégzett munka után sem kapták meg a pénzüket.

A Klik költségvetésének átalakítása mellett az elmaradt jövedelmek azonnali kifizetését ígérte Palkovics László oktatási államtitkár a köznevelési kerekasztal első ülése után. Ez nem kis lépés, hiszen a kormány eddig folyamatosan azt kommunikálta, hogy ilyenek nincsenek.

A kifizetések elmaradása érinti az iskolákban a tankönyvfelelős tanárokat is, akik közül sokan a tavalyi évre sem kapták meg a díjazásukat, ami százezer és kétszázezer forint között szóródik átlagosan.

Problémák – ömlesztve

„Már márciusban elkezdünk a tankönyvekkel foglalkozni, amikor a munkaközösségek kiválasztják a megrendelendő kiadványokat. Rendelni áprilisban szoktunk, ennek főleg az adminisztrációs terhe nagy, ugyanis most minden szülővel jóvá kell hagyatni a tankönyvlistát. Aztán a nyári szabadságunk idején, már augusztusban bemegyünk az iskolába átvenni a kiadványokat. Korábban a Kello személyre szóló csomagokat állított össze, tavaly már nem így volt. Meghozta a teherautó a szállítmányt, lerakta a raklapokat az udvarra, ahonnan mi cipeltük fel és válogattuk szét a könyveket”, mesél a munkájáról egy tankönyves tanár, akinek mindezért még nem fizetett senki, pedig a szerződése szerint már rég meg kellett volna kapnia a pénzét.

Tankönyvraktár Törökbálinton
©

Ő ezért a tankönyvpiac szétverésekor monopolhelyzetbe hozott Könyvtárellátó Kft.-hez (Kello) fordult, ahol azt a meglepő választ kapta, hogy a cég már rég átutalta a pénzt az illetékes tankerületnek.

A tanároknak sem egységesen fizetnek

Sok iskolában a tankönyveket a könyvtárosok osztják. Mint szakmai szervezetüktől, a Könyvtárostanárok Egyesületétől megtudtuk, nagyon sokan fordultak hozzájuk hasonló problémával: a Klik visszatartja a könyvtárosok pénzét, azzal a magyarázattal, hogy elszámolási vita van a tankerület és a Kello között. A hvg.hu-nak nyilatkozó tankönyvfelelős tanár azt mondja, ígéretekkel teli a padlás, a Klik eddig egyszer sem utalt akkorra, amikorra az illetékes munkatárs telefonon megígérte neki.

Bár annak idején a Kliket azért hívták létre, hogy az állami oktatás mindenki számára egységes színvonalú szolgáltatást nyújtson, amellett, hogy ettől távol vagyunk, az egységesítés a tankönyves tanárok díjazásában sem jött létre. Van olyan tankerület, ahol az iskolaigazgató beletette a tankönyvfelelősök munkaköri leírásába, hogy ezt a munkát a kötelező feladataik egyikeként, mindenféle különdíjazás nélkül el kell látniuk. Van olyan tankerület, ahol háromszáz forintot fizettek egy diákra vetítve. Megint máshol 241 forintot számoltak el egy tanuló után, amiből még munkáltatói járulékokat is levonnak, így – ha egyszer utalna a tankerület – 160 forint nettóra számíthat a tankönyvfelelős. Ez pedig távol van a háromszoros díjazástól. (Lásd keretes írásunkat.)

A Klik hallgat arról, hogy miért parkol náluk a pénz

Megkerestük a Kliket, és megkérdeztük, miképpen történhet meg az, hogy a Kello már átutalta a tankönyvesek pénzét, a tankerület viszont ül rajta. Elmondták, hogy „a tanárok, tankönyvfelelősök részére a kifizetések a  Klikben részben megtörténtek, illetve a tankerületekkel kötött szerződések, teljesítésigazolások függvényében a kifizetések folyamatban vannak”. Azt, hogy miért parkol a Klik számláján a Kello által átküldött pénz, nem árulták el.

Azt is megtudakoltuk, hogy miért nem egységes egy központosított állami rendszerben a tankönyvfelelős pedagógusok díjazása. „A szerződéskötést a tankerületek a tankönyv felelőssel saját hatáskörben bonyolították le. A Klik a tankerületektől a bruttó 300 forint utalását fogja kérni egységesen” – áll a válaszban, ami nem teljesen ugyanaz, mint a 300 forint plusz áfa, amit a korábbi tájékoztatás szerint kaptak volna. Ennek kapcsán fel is merül egy újabb kérdés, hogy annak, akinek már átutalták a nettó 300 forintot, attól visszaszedik-e túlfizetést, de erre a kérdésre nem kaptunk értelmezhető választ. „A tanárok részére egységesen bruttó 300 Ft utalása fog megtörténni, az ezzel ellentétes eljárást áttekinti a Klik” – írták.

Mi lett az ígéretekből?
A tankönyvpiac felszámolása óta a könyvtáros tanárok díjazását az iskolában tanulók száma alapján fizeti a Kello. Amíg személyre szabottan csomagolták össze a tankönyveket, addig száz forintban állapították meg ezt a díjat, ennyivel ismerve el az extra munkát. Ez alapján a tankönyves pedagógusok sokkal kevesebbet kaptak ugyanazért a munkáért, mint korábban, amikor piaci alapon működött a tankönyvellátás és tankönyvkiadás. (Átlagosan a felét, harmadát.) A kormányzati kommunikációban az új rendszer egyik előnyeként hangoztatott „személyre szabott tankönyvcsomagok” kísérlete azonban csődöt mondott, rengeteg volt ugyanis a panasz, hogy a gyerekek hiányosan kapják meg könyveiket. Ezért a Kello tavaly úgy döntött, a kiadványok szétválogatását újra a tankönyvfelelősökre bízza. Vagyis a könyveket ömlesztve szállítja ki az iskolákba. Az ezzel járó többletmunka miatt a Kello megháromszorozta a tankönyvesek díját, azaz száz forintról háromszázra emelte tanulónként. Most már tudjuk: a pénz útközben itt-ott elakadt, az összeg pedig elolvadt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
99 éves kor felett nem lehet online regisztrálni vakcinára

99 éves kor felett nem lehet online regisztrálni vakcinára

Kisiklott és részben az oldalára dőlt egy tehervonat Murakeresztúron

Kisiklott és részben az oldalára dőlt egy tehervonat Murakeresztúron

Kémfotókon a teljesen új, T7-es VW Multivan

Kémfotókon a teljesen új, T7-es VW Multivan