Pálmai Erika
Pálmai Erika
Tetszett a cikk?

Pert nyert a Budapesti Ügyvédi Kamara az Összefogással szemben. A Kúria jogerős döntése alapján nem történt olyan súlyú szabálytalanság a legutóbbi kamarai választáson, amely miatt meg kellene semmisíteni a választás eredményét.

Nincs már vezetőválság a Budapesti Ügyvédi Kamarában, miután a Kúria ma hatályon kívül helyzete a legutóbbi kamarai választások eredményét megsemmisítő jogerős bírói döntést. Egyúttal elutasították a korábban hatalomváltásra készülő, ám a kamarai választáson alulmaradt Ügyvédi Összefogás Egyesület tagjainak keresetét. A Fővárosi Ítélőtábla tavaly októberben jogerősen megsemmisítette a két évvel ezelőtti tisztújító közgyűlés összes választási határozatát.

Szabálytalannak találták, hogy a voksok számlálásában illetéktelenek is részt vettek, a választási bizottság két tagjánál pedig összeférhetetlenséget állapítottak meg. Ezzel szemben a Kúria úgy ítélete meg, nem történt olyan eljárási szabálysértés, ami a választás eredményének megsemmisítését indokolta volna. Több százezer szavazat összeszámlálása szükségképpen több napig tart, és indokolt volt a kamarai tisztségviselők adminisztratív segítsége is, ami nem járt a választás eredményének megváltozásával – hangzott el a Kúria döntésének indokolásakor.

A Kúria nem látta megalapozottnak az összeférhetetlenségi kifogásokat sem. „A hiányzó kamarai szabályzatok pótlása a széles körű autonómiával rendelkező ügyvédi kamara feladata, amelynek működésesébe az állam és a bírós is csak kivételes esetekben avatkozhat be” – hangsúlyozta Baka András tanácsvezető bíró.

A 2014-es kamara tisztújítás előtti példátlan mozgósítás nyomán a választásra jogosult 5533 ügyvédből 2442-en jelentek meg a voksoláson: a 44 százalékos részvétel közel kétszerese volt a négy évvel korábbinak. A szavazáson jelentős többséggel erősítették meg tisztségében Réti László elnököt. Bár az Összefogás mind a 129 tisztségre állított jelöltet, csupán néhányat sikerült megszereznie (Dessewffy Alice mellett Patay Géza is tagja lett az elnökségnek). A választási kudarc után azonban nyomban egyesületként is zászlót bontott a magát érdekvédőnek tekintő szerveződés, és a 140 éves kamara történetében példátlan pert indított, a kamarai választás eredményét megállapító valamennyi, összesen 129 határozat megsemmisítését kérve.

A fülkeforradalmat hirdetők a szavazás végeredményét ugyan nem tudták megfordítani, mégis sikerült meglehetősen nagy zavart kelteni a pereskedéssel. A Fővárosi Ítélőtábla korábbi jogerős ítélete szerint ugyanis a döntés kihirdetésének napjától megsemmisítette a választás eredményéről szóló határozatokat. Ám arról például egyetlen szó sem esett, hogy mi következik mindebből. Vajon a választást vagy a jelöltállítást is meg kell-e ismételni, vagy elegendő csak a szavazatokat újraszámolni?

A kérdés a kamarák felett törvényességi felügyeletet gyakorló Igazságügyi Minisztériumot is foglalkoztatja, amely az autentikus válaszért a Fővárosi Törvényszékhez fordult, amely kimondta, hogy van legitim vezetése a testületnek, egyúttal megszüntette az igazságügyi miniszter által a kamara ellen indított pert. Ahhoz azonban, hogy a legutóbb megválasztott elnökség és a többi tisztségviselő újra munkába állhasson, még az kell, hogy az időközben a budapesti kamarai ügyek intézésével megbízott Győr-Moson-Sopron Megyei Ügyvédi Kamara megbízását visszavonják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!