szerző:
MR1-Kossuth Rádió

Az ősztől - szigorúan csak kesztyűben - bárki kézbe veheti Szécheny István könyvtárának köteteit Sopronban.

    A soproni városi könyvtárban csaknem 300 olyan kötet van, amely bizonyíthatóan Széchenyi István tulajdonában volt. Ezek a kötetek egyrészt attól értékesek, mondta Horváth Csaba, a soproni Széchenyi István Városi Könyvtár vezetője, hogy tulajdonosuk Széchenyi volt, másrészt attól, hogy ennyi időn át fennmaradtak. 
   1877-ben alakult meg a soproni Irodalmi és Művészeti Kör, amely felhívást tett közzé, hogy adományokat vár egy könyvtár megalapításához. Széchenyi István elsőszülött fia, Béla - a családi örökségből és saját gyűjteményéből - először 1744, majd egy évvel később 850 könyvet ajándékozott az egyesületnek. A városi közkönyvtárnak 1927-ben adták át a köteteket. 1941-ben azonban mindebből már csak 300 kötetet azonosítottak. A gyűjtemény zsugorodásához hozzájárult, hogy megoldatlan volt a könyvtártöredék elhelyezése, és padláson, pincében egyaránt tárolták az értékes dokumentumokat.
    A soproni városi könyvtár fennállása óta restaurálták a kötetek egy részét, illetve részletes cédulakatalógus és számos műről ismertető is készült. Most, Széchenyi István születésének 225. évfordulójára szeretnék ezt az örökséget a nyilvánosság elé tárni.
    Mint a könyvtárvezető mondta, elkezdődött a Széchenyi-könyvtártöredék integrált könyvtári rendszerbe történő katalogizálása. A szakmai munka után kesztyűben ugyan, de a közönség is kézbe veheti a köteteket, amire eddig nem volt lehetőség. A töredék az interneten is hozzáférhetővé válik.
    A könyvtártöredék kötetei - Széchenyi széles körű érdeklődésének megfelelően - tartalmilag széles skálán mozognak. Számos közgazdasági, közlekedési, színházi témájú könyv van a kötetek között, de tartalmaz a gyűjtemény lótenyésztésre, vagy éppen a kávé orvosi hatásaira vonatkozó művet is. Része még az örökségnek Széchenyi István saját, Adó és két garas című műve is négy példányban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
November közepén viszi ki a postás a nyugdíjprémiumot

November közepén viszi ki a postás a nyugdíjprémiumot

Hiába a rákkeltő anyagok szivárgása, a hatóságok szerint nincs gond a budapesti ivóvízzel

Hiába a rákkeltő anyagok szivárgása, a hatóságok szerint nincs gond a budapesti ivóvízzel

A szlovákok a téli időszámítást tartanák meg, mi lesz Magyarországgal?

A szlovákok a téli időszámítást tartanák meg, mi lesz Magyarországgal?

Álomfunkció került a YouTube-ra

Álomfunkció került a YouTube-ra

Kitalálja, melyik évben járunk? Így köszönte meg az áramszolgáltató az állami kitüntetést

Kitalálja, melyik évben járunk? Így köszönte meg az áramszolgáltató az állami kitüntetést

Elképesztő őrület! Hajdú Péter is tanácsot ad Orbán Viktornak!

Elképesztő őrület! Hajdú Péter is tanácsot ad Orbán Viktornak!