szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szándékáról még hétfő este beszélt, kedden valóban benyújtotta lemondását Hegedüs István, az Országos Roma Önkormányzat elnöke.

Új elnököt kell választania az Országos Roma Önkormányzatnak, ugyanis – részben megromlott egészségi állapota miatt – Hegedüs István benyújtotta lemondását. A tavalyi év során Farkas Flóriánt követte a poszton, mikor fény derült az elnökség által koordinált Híd a munka világába felzárkóztatási program forrásainak pazarló felhasználása. Az ORÖ ezt követően két táborra szakadt, a régi mag Farkas Flóriánnal szimpatizál, bár korábban Hegedüs István is Farkas közvetlen munkatársa volt, mégis belső ellenzékévé vált.

Az eltelt hónapban a Farkassal szimpatizálók tábora ismét többségbe került, ami egy furcsa puccsban csúcsosodott ki. Január 18-án a soron következő ORÖ-közgyűlés reggelén Hegedüst szívinfarktussal kórházba szállították, ezért az ülés elhalasztását kérték, ám ellenzéke az egyszerű többség útján leváltotta Hegedüst és megbízott elnököt választottak.

Két tábor alakult ki az ORÖ-ban, Farkas és Hegedüs ellentéte nem csillapodott.
©

Hegedüs a lemondó nyilatkozatát kedd reggel juttatta el a RomNetnek azt követően, hogy hétfő este erről beszélt az ATV stúdiójában.

Személyes indíttatás alapján jutottam arra a döntésre, hogy a mai nappal lemondjak az Országos Roma Önkormányzat elnöki megbízatásáról.
Döntésemet azért a RomNet internetes hírportálon jelentem be, mert a portál mindeddig hitelesen és naprakészen tájékoztatta a közvéleményt.
Távozásomat az ORÖ testületi ülésen szerettem volna bejelenteni, de az ellenzéki képviselők között zajló pozícióharc miatt erre nem nyílt lehetőségem, és méltatlannak is tartom a tisztséghez, hogy azt egy botrányokkal övezett testületi ülésen tegyem meg. Az elnöki tisztségemről való lemondásomról már tájékoztattam a Fővárosi Kormányhivatalt, és még a mai nap folyamán tudatom képviselőtársaimmal is.

Az Országos Roma Önkormányzat kedd délutáni sajtótájékoztatója szerint Hegedüs a Lungo Dromból Lakatos Istvánt jelölte ki az elnöki tisztség ideiglenes ellátására. Komoly problémákkal kell megküzdenie, ugyanis jelentős támogatási összegeket kell visszafizetnie a szervezetnek a bedőlt felzárkóztatási program miatt, az összeg elérheti az 1,2 milliárd forintot is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
7,6 billió forintért megveszi a Slacket a Salesforce

7,6 billió forintért megveszi a Slacket a Salesforce

GKI: Eshet a lakások ára a következő egy évben

GKI: Eshet a lakások ára a következő egy évben

Az év könyves sikere Amerikában az Obama-memoár

Az év könyves sikere Amerikában az Obama-memoár