szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Tragikus a helyzete azoknak a pároknak, ahol a férfi meddősége miatt nem jön a vágyott baba – írja az e heti HVG.

Magyarországon minden ötödik pár meddőségi problémákkal küzd. A férfiak meddősége miatt gyermektelen párok a csodán kívül a spermabankokban bízhattak – amíg a családbarát kormány szét nem verte az éveken át jól működő rendszert.

Hetente tizenöt-húsz új kérés is befut az egyik kisebb, spermabanki szolgáltatással is foglalkozó hazai egészségügyi központba. Ha a jelenlegi helyzet nem változik, évek fognak eltelni, míg az összes magyar várakozó donorspermához jut. Könnyen előfordulhat, hogy a gyerekre vágyó párok emiatt kifutnak az időből.

Tavaly hatósági eljárás indult a legnagyobb magyar spermabank ellen, és leállították a hímivarsejtek importálását. Ám még a hazai igényeket sem fedezik a Magyarországról gyűjtött minták.

Nemrég olyan jogszabályváltozás lépett hatályba, amely a jelenleginél szélesebb kör számára teszi lehetővé a hímivarsejt gyűjtését. Csakhogy a történtek után már az az intézet sem akar részt venni ebben, amelyik erre szakmailag felkészült.

Részletek a csütörtöki HVG-ben.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Visszaválthatók a BKK nem járó reptéri járatára szóló buszjegyek

Visszaválthatók a BKK nem járó reptéri járatára szóló buszjegyek

Így tudhatja meg, mennyit ér a cége

Így tudhatja meg, mennyit ér a cége

Űrszemét miatt volt kénytelen manőverezni a Nemzetközi Űrállomás

Űrszemét miatt volt kénytelen manőverezni a Nemzetközi Űrállomás