Mizsur András
Mizsur András
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tanárok és a diákok után a szülőknél is betelt a pohár a kormány oktatáspolitikája miatt. Február utolsó napjára ugyanis "szülősztrájk" szerveződik, aminek lényege, hogy aznap igazolás ellenében nem viszik iskolába gyerekeiket, így protestálva a tanárok mellett. A Facebookon szerveződő akciónak eddig több mint tízezer résztvevője van.

„Mi lenne, ha mi szülők is segítenénk a tanárokat, és egyértelműen jeleznénk a Tisztelt Kormányzat felé, hogy valódi és eredményes változást szeretnénk az oktatásban, nem csak a szokásos látszatintézkedéseket és uszító propagandát. Sztrájkoljunk mi is!” – olvasható a Nem leszek suliban elnevezésű esemény Facebook-oldalán. Az akcióhoz néhány nap leforgása alatt több mint 17 ezren csatlakoztak: a csatlakozó szülők szökőnapon, február 29-én nem engedik majd iskolába gyerekeiket, így tiltakozva a kormány oktatáspolitikája ellen. Ezt elvileg megtehetik, hiszen három napi hiányzást a szülők is igazolhatnak.

„Én is egyszer úgy ébredtem, hogy elégedetlen vagyok” – mondta ironikusan Puskás Krisztina, a kezdeményezés ötletgazdája. Átpolitizált, hibás tankönyvek, kötelező iskolai benntartózkodás, magas óraszámok, a tanárokra nehezedő felesleges adminisztratív terhek – sorolta Krisztina az évek óta halmozódó problémákat, amik arra sarkallták, hogy szülőként is tegyen valamit. „A tanároktól tudom, hogy ez az irány nem jó, de a gyerekemen is tapasztalom.”

Nem lesznek suliban
©

Magát az eseményt bő egy hete hozta létre Krisztina és kezdetben csak a saját üzenőfalán osztotta meg. Álmában sem gondolta volna, hogy végül ennyien támogatják majd a „szülői sztrájkot”, de „bejött az ötlet", egyre többen csatlakoznak a kezdeményezéshez és osztják tovább a közösségi oldalon a felhívást. „Csak így tovább, nem megállni félúton!” – írja egy lelkes szülő. Jelenleg 143 ezer meghívottat, 10 ezer érdeklődőt és 17 ezer résztvevőt mutat az esemény oldala, úgy, hogy még több mint egy hét van az akcióig.

Nem kellenek zombi biorobotok

A résztvevők között van Ferenc is, aki három gimis gyerek édesapja, de 29-én egyikük sem megy majd iskolába, pedig Ferencék iskolája még viszonylag jó helyzetben van, mert van kréta és fénymásolópapír is, igaz, csak azért, mert minden félévben visznek be a szülők, de a gyerekek túlterheltsége ott is hatalmas probléma. „A gyerekem reggel elmegy az iskolába, lenyom hét órát, este mégis úgy kell elküldeni aludni, mert 10-ig írja a leckét” – panaszolja. „Akár jól is elsülhetett volna a központosítás, de a mostani oktatási rendszer csak zombi biorobot-gyártásra jó”, véli az apuka.

Egy másik „sztrájkoló” szülőt sem kellett sokáig faggatni, hogy miért csatlakozott Krisztina akciójához. „Hogy mit látok? Az értelmetlen és hatalmas mennyiségű tananyagot, az idegösszeomlás szélén álló pedagógusokat. Tavaly nem kapott tonert az iskola, ezért nem tudták kinyomtatni a félévi bizonyítványokat.” A hvg.hu által megkérdezett szülők egybehangzóan állították, „a gyerekek sem hülyék, érzik, hogy valami nem stimmel. Ők is olvasnak híreket és a közösségi média miatt pontosan tudják, mi a helyzet más iskolákban.”

Képünk illusztráció
©

Azonban nem mindenki ért egyet az akcióval. „Szülőként óriási nagy felelőtlenségnek tartom, hogy kiskorú gyereket használnak fel arra, hogy elérjék, amit akarnak. Lehet lázadni, tüntetni, de felnőttként, saját akaratból” – írja egy kritikus szülő. Más azt mondta, az akció azért nem jó ötlet, mert megosztja majd a szülőket, muníciót ad a kormányzatnak ahhoz, hogy azt mondhassa, gyerekeket tolnak maguk előtt egy politikai akcióban. Olyan is volt, aki a gyerekétől tette függővé a sztrájkolást: „ha a gyerekem úgy látja, hogy ez a szolidaritásról szól, akkor én támogatom”.

Az állam vitte be a politikát az iskolába, nem a tanárok

A Facebookon közben már az ellenakció is szerveződött, Suliban leszek címmel. Az esemény felhívása szerint „Mi nem csatlakozunk az ellenzék által keltett hisztériához. A mi gyerekeink iskolában lesznek! Kifelé a politikával az iskolából!” – eddig elég szerény a kezdeményezés támogatottsága, mindössze 82-en jelezték, hogy február 29-én csak azért is iskolába küldik a gyerekeiket. Ugyanakkor a Suliban leszek pártatlanságáról sokat elmond, hogy az esemény oldalára főleg a Bojkottáld a liberális médiát nevű oldal posztolgat.

A pedagógusok tüntetésén
©

A kormány részéről sem maradt szó nélkül a Nem leszek suliban kezdeményezése. A csütörtöki kormányinfón Lázár János azt mondta, hogy a szakszervezetek ne a gyerekekkel zsarolják a kormányt. Kriszta viszont úgy gondolja, hogy egyre kevesebben hisznek a kormány propagandájában, és eljött az idő, hogy a szülők is beálljanak a tanárok mögé. „A szülőnek igenis joguk van ahhoz, hogy kifejezzék véleményüket az oktatáspolitikáról. Nem a tanárok és a szülők vitték be az iskolába a politikát, hanem az állam” – tette hozzá. A sztrájkra készülő szülők abban bíznak, hogy a folyamatos akciózással lépéskényszerbe kerülhet a kormány, mert „akkora erő jelenik meg, amivel már számolni kell”. Az egyik szülő úgy vélekedett, „ha csak egy jobb, minőségibb oktatást elérnénk, már az is csoda lenne”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!