szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MSZP elnöke szerint olyan dolgok történnek Magyarországon, amelyek egy jogállamban elképzelhetetlenek.

Tóbiás József erről a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elé szervezett MSZP-s tüntetésen beszélt kedden Budapesten. A demonstrálók azt kifogásolták, hogy Nyakó István szocialista politikust délelőtt megakadályozták abban, hogy elsőként nyújtsa be az NVI-nek a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kérdést. Ez egyébként felveti a bűncselekmény gyanúját.

Az ellenzéki politikus a tüntetésen úgy fogalmazott: reggel még jogállamban ébredt, ez azonban estére megváltozott, mivel megakadályoztak egy állampolgárt abban, hogy élhessen a jogaival. A pártelnök szerint a hatalom fél, ugyanakkor a miniszterelnök utat kell, hogy engedjen a választók akaratának. Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese kijelentette, hogy egy kiképzett tagokból álló, felbérelt "magánhadsereg" akadályozta Nyakó Istvánt az NVI-nél. 

Kunhalmi Ágnes, a párt budapesti elnöke azt hangsúlyozta, hogy a büntető törvénykönyv szerint bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, aki befolyásolni kívánja a népszavazást. Ma nincs érdemi kormányzás, pedig "Magyarország sokkal többet érdemel" - tette hozzá. 

©

A tüntetésen több százan vettek részt, a demonstrálók teljesen betöltötték az NVI előtt az Alkotmány utcát, amelynek egy szakaszát le is zárta a rendőrség. A tömeg többek között azt skandálta: "Nem hagyjuk!", valamint "Népszavazást!". A megmozduláson több más ellenzéki párt is részt vett, az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért zászlóit és transzparenseit is látni lehetett. Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke is ott volt a demonstráción. Néhányan egy olyan táblát tartottak, amelyre a "Nem megyünk vasárnap templomba!" feliratot írták, és kockás ingek is feltűntek a demonstráción. 

Az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó népszavazási kérdés védettsége kedden szűnt meg, miután a Kúria megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) erre vonatkozó határozatát. Kedden két, a vasárnapi boltzárral kapcsolatos kérdést is benyújtottak az NVI-nél. Az elsőt Erdösi Lászlóné (illetve Erdősi Lászlóné, nem világos, hogy elírásról van-e szó) némi segítséggel tette meg: kopasz kidobóemberszerű figurák állták el az utat az egyébként a nő előtt érkező szocialista Nyakó István elől, aki így csak másodikként tudta lepecsételni és leadni a kérdését. 

Mivel a népszavazásról szóló törvény szerint egy kérdés benyújtása után már nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés az előbbi hitelesítését megtagadó döntés jogerőre emelkedéséig, ha Erdösi Lászlóné kérdése megfelel a jogszabályi előírásoknak, akkor az kerül a Nemzeti Választási Bizottság elé. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Betonfalat emeltek közvetlenül a partra az agárdi szabadstrandon

Betonfalat emeltek közvetlenül a partra az agárdi szabadstrandon

Hamvay Péter: Magyarra Kelet!

Hamvay Péter: Magyarra Kelet!

Nem ment el Pintér Sándor a bizottsági meghallgatásra, ahol a járványkezelésről kérdezték volna

Nem ment el Pintér Sándor a bizottsági meghallgatásra, ahol a járványkezelésről kérdezték volna