szerző:
hvg.hu

A Szent István Gimnázium informatika tanára sztrájkba kezd március 15-től, ennek következtében nem fog jegyeket beírni amíg nem teljesítik a követeléseit.

„Elsődleges feladatom a diákok tanítása, fejlesztése, nevelése; példamutatás erkölcsből, becsületből. Az értékelés abszolút mérce szerint ilyen körülmények között erkölcstelen a diákkal szemben. Az értékelés relatív mérce szerint hiteltelenné (hulladékpapírrá) teszi a bizonyítványt. Ezért az értékelést nem végzem el.”

A Szent István Gimnázium informatika tanára sztrájkot hirdetett. Szalayné Tahy Zsuzsa egy Facebook bejegyzésben adott hangot elégedetlenségének. Azt írja, hogy több olyan iskolai csoportról tud ahol emberhiány miatt, az adott tárgyból végzettséggel nem rendelkező tanár tanít, mégsem hirdetik meg a szaktanári állást.

Ennek következtében a diákok hatalmas lemaradásban vannak a kiírt tananyaghoz képest. Ráadásul Szalayné szerint a saját tantárgya a Nemzeti Alaptantervben írott kritériumok megfelelően jelenleg nem tanítható, mert nincs meg a megfelelő óraszám sem hozzá.  

Tisztában van azzal, hogy a sztrájkjának egy ideig nem lesz szemmel látható eredménye, de felhívja a figyelmet, hogy az érettségiző diákoknak nem is olyan sokára, le kell zárni a félévüket.

„Sztrájkomnak kb 45 napig csekély hatása lesz. Akkor kell lezárni az érettségizők jegyeit. A bizonyítvány feltétele az érettségi megkezdésének. Az érettségi eredmények hitelesítése feltétel a felvételihez. Újabb kb 45 nap múlva befejeződik a tanítás. Akkor kell lezárni a többi évfolyamon a diákok jegyeit. A hiteles bizonyítvány feltétele a következő évfolyamba lépésnek. 
Igérem, hogy sztrájkom minden pillanatában (amikor épp jegyet kellene beírni munkaidőben) a diákokkal leszek, vigyázok testi-lelki épségükre.”


Szalayné négy pontos követelést fogalmazott meg, ami szerinte elengedhetetlen ahhoz, hogy minőségi oktatás tudjon zajlani az iskolákban:

"1. A 2008-as NAT visszaállítása július 1-től.
2. A 2008-as NAT-ban foglalt műveltségterületekre vonatkozó időarányok érvényesítése a kerettantervi alap óraszámokra, ami az adott évfolyamon kötelező óraszám legfeljebb 85%-a, szeptember 1-től.
3. Az tanári státuszok számításánál a csoportbontásokat is figyelembe véve, a kötelező óraszám 18 tanóra + 4 tehetséggondozó/korrepetáló/felügyelői/egyéni vagy szakköri foglalkozás óra alkalmazása.
4. A tanórák szakos ellátásának biztosítása
Mert ezek a konkrét probléma megoldásának alapjai."


A teljes bejegyzést itt olvashatja:

Figyelmeztetés: 2016. március 15-től sztrájkolok.Formája: nem írok be egyetlen jegyet sem.Indoklás:Több csoportról...

Közzétette: Zsuzsa Szalayné Tahy – 2016. március 5.Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!