szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Március 23-ig bocsánatkérést várnak mindkettőjüktől, ha nem, 30-ra egyórás országos munkabeszüntetést hirdetnek összes támogatójukkal.

Nagy horderejű bejelentést ígért a pedagógusok tiltakozásainak támogatására szervezett március 15-i tüntetésre Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója.

Beszédében, amelyben "nincsen hatalmatok fölöttünk" jellegű üzeneteket küldött a kormánynak, Pukli közölte: ha a kormány képviseletében Orbán Viktor, az állam nevében pedig Áder János 2016 március 23-ig nem kér bocsánatot "az elmúlt elmúlt hat esztendőben megfélemlített, megalázott emberektől", akkor 2016 március 30-ra egy órás országos munkabeszüntetésre szólítják fel a keddi megmozdulást támogató 70 szervezetet, és mindenkit, aki melléjük állt.

Követelte, hogy ugyanaddig megbízható kerekasztalt szervezzenek az oktatásról, ahol "tárgyalóképes" kormánytagok vesznek részt. Szerinte Balog Zoltán miniszter és Palkovics államtitkár lejáratta magát.

De nem lehet sztrájkolni - figyelmeztetett a szónok, aki szerint a jelenlegi törvények megcsúfolják a demokráciát, semmibe veszik a szakszervezeteket és a munkavállalókat. Ezért ez a sztrájk igazából polgári engedetlenség lesz, mert az állampolgároknak alkotmányos joga kinyilvánítani, amiben hisznek.

©

Milyen törvény az, amely a hatalmat védi az emberektől - tette fel a költői kérdést Pukli, majd azzal folytatta, hogy most nem kérnek, hanem követelnek. Most vagy soha, történelmi pillanatokat élünk, és nem mondhatjuk a gyerekeinknek, hogy tehettünk volna értük valamit, de elmulasztottuk - érvelt az elhatározás mellett.

Maga a sztrájk úgy néz majd ki, hogy a Tanítanék Mozgalom tagjai egy órára felfüggyesztik a tanítást, a tanárok kimennek az iskolák elé. Ahová egyébként mindenki mást is hívnak, álljon le az élet mindenhol - invitálta Pukli azokat, akik szolidaritást vállalnának velük. Az egyórás sztrájk után aztán lehet 2, majd 3 órás - vetítette előre, mi lesz, ha hatástalannak bizonyul az első munkabeszüntetés.

A mai tanártüntetésről és a nemzeti ünnep többi eseményéről szóló hírfolyamunkat itt találja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Márki-Zay aláírt, megalakulhat a polgármester ellenzéki egyesülete

Márki-Zay aláírt, megalakulhat a polgármester ellenzéki egyesülete

Kevés a nő a magyar hírműsorokban

Kevés a nő a magyar hírműsorokban

Luxusingatlanokat vásárolt az ukrán maffia Budapesten

Luxusingatlanokat vásárolt az ukrán maffia Budapesten

Se elem, se áram: ezt a zseblámpát elég vízbe mártani, és akár 100 óráig használhatja

Se elem, se áram: ezt a zseblámpát elég vízbe mártani, és akár 100 óráig használhatja

Egyetlen gigavállalatban egyesítik Mészáros Lőrinc két óriáscégét

Egyetlen gigavállalatban egyesítik Mészáros Lőrinc két óriáscégét

Kormánytisztviselők is kiakadtak Gulyásra a tervezett kirúgások miatt

Kormánytisztviselők is kiakadtak Gulyásra a tervezett kirúgások miatt