szerző:
hvg.hu

Az elnökség szembement az országos vezetéssel, a fegyelmi eljárás most ért véget. Az elnökség tagjait kizárták a pártból, erre a tagok nagy része a velük való szolidaritás jegyében kilépett.

Kizárták az LMP-ből a Csongrád megyei területi szervezet komplett elnökségét, mert tavaly ősszel kiadott egy közleményt, amely ellentétes álláspontot fogalmazott meg a párt által elfogadott, a migráció kezelését hivatott 24 pontos csomag egyetlen pontjával szemben.

A Csongrád megyei LMP-seknél az verte ki a biztosítékot, hogy a párt az egyik pontban azt javasolta, hogy tegyenek nyomkövető karperecet a menekültekre. A szegedi LMP-sek úgy vélték, ezzel megbélyegeznék a menekülteket, ráadásul véleményük szerint ez a megkülönböztetés a párt szellemiségével is ellentétes lenne.

Az LMP országos vezetése úgy értelmezte a vidéki elnökség „lázadását”, hogy a testület megsértette a párt belső rendjét, mert lett volna lehetősége arra, hogy a párt működési szabályzatát betartva, az elvi vitákat a párton belül lefolytatva fogalmazza meg ellenvéleményét még a 24 pontos csomag nyilvánosságra hozatala előtt. Szeptemberben felfüggesztette az érintettek tagságát, fegyelmi eljárást indított velük szemben, a végső döntést pedig most közölték velük. Eszerint a háromtagú elnökséget és a tavaly szeptemberi közleményük technikai lebonyolításában segédkező, a szegedi közgyűlésben képviselőként dolgozó Szentistványi Istvánt kizárták a párt soraiból.

A kizárás hírét véve a Csongrád megyei területi szervezet nyolc tagja bejelentette kilépését a pártból. Ez a területi szervezet aktív tagságának jelentős részét jelenti.

Schiffer András, a párt társelnöke menekültügyi nézeteit egyébként nemrég az LMP európai parlamenti képviselője, Meszerics Tamács is bírálta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!