szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elnökség szembement az országos vezetéssel, a fegyelmi eljárás most ért véget. Az elnökség tagjait kizárták a pártból, erre a tagok nagy része a velük való szolidaritás jegyében kilépett.

Kizárták az LMP-ből a Csongrád megyei területi szervezet komplett elnökségét, mert tavaly ősszel kiadott egy közleményt, amely ellentétes álláspontot fogalmazott meg a párt által elfogadott, a migráció kezelését hivatott 24 pontos csomag egyetlen pontjával szemben.

A Csongrád megyei LMP-seknél az verte ki a biztosítékot, hogy a párt az egyik pontban azt javasolta, hogy tegyenek nyomkövető karperecet a menekültekre. A szegedi LMP-sek úgy vélték, ezzel megbélyegeznék a menekülteket, ráadásul véleményük szerint ez a megkülönböztetés a párt szellemiségével is ellentétes lenne.

Az LMP országos vezetése úgy értelmezte a vidéki elnökség „lázadását”, hogy a testület megsértette a párt belső rendjét, mert lett volna lehetősége arra, hogy a párt működési szabályzatát betartva, az elvi vitákat a párton belül lefolytatva fogalmazza meg ellenvéleményét még a 24 pontos csomag nyilvánosságra hozatala előtt. Szeptemberben felfüggesztette az érintettek tagságát, fegyelmi eljárást indított velük szemben, a végső döntést pedig most közölték velük. Eszerint a háromtagú elnökséget és a tavaly szeptemberi közleményük technikai lebonyolításában segédkező, a szegedi közgyűlésben képviselőként dolgozó Szentistványi Istvánt kizárták a párt soraiból.

A kizárás hírét véve a Csongrád megyei területi szervezet nyolc tagja bejelentette kilépését a pártból. Ez a területi szervezet aktív tagságának jelentős részét jelenti.

Schiffer András, a párt társelnöke menekültügyi nézeteit egyébként nemrég az LMP európai parlamenti képviselője, Meszerics Tamács is bírálta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így változtatta meg a vásárlói szokásainkat a koronavírus

Így változtatta meg a vásárlói szokásainkat a koronavírus

Iványi Gábor szerint utoljára a fasizmus idején voltak ilyen törvények

Iványi Gábor szerint utoljára a fasizmus idején voltak ilyen törvények

Működik az amerikai napelem, ami az űrből küldene áramot a Földre

Működik az amerikai napelem, ami az űrből küldene áramot a Földre