szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nők futtatásából jelentős vagyonra szert tevő csongrádi bűnszervezet 12 tagja közül 10 nem ellenezte, hogy átadják őt a francia hatóságoknak. Az átadottakat tíz napon belül át kell vennie a francia hatóságnak, különben szabadlábra kell helyezni őket. Francia törvények alapján ítélik el őket, de választhatják majd azt, hogy itt ülik le büntetésüket.

A Fővárosi Törvényszék kedden és szerdán tizenkét tárgyalást tartott, és elrendelte tíz magyar gyanúsított átadását a francia hatóságoknak. A 10 férfi a közül a 12 közül való, akiken hétfő hajnalban ütöttek rajta Csongrád megyében, és akik elképesztő luxust engedhettek meg maguknak a rendőrség által közzétett fotók tanúsága szerint.

©

A rendőrök a 12 embert hétfőn vették őrizetbe prostituáltak futtatása és bűnszervezet működtetése miatt.

©

A magyar hatóságoktól érkezett információk alapján 2011-ben Ausztriában, majd 2014-ben először Bordeaux-ban, 2014 szeptembere óta Strasbourgban tartó nyomozások nyilvánvalóvá tették, hogy működik egy családi bűnszervezet Szegeden, amely mintegy negyven magyar nő futtatásával foglalkozik – közölte a törvényszék.

©

Az elkövetőkkel szemben a francia hatóságok bocsátottak ki európai elfogatóparancsot bűnszervezetben részvétel, valamint bűnszervezetben elkövetett minősített kerítés és pénzmosás bűntette miatt. Ezen bűncselekmények miatt Magyarországon nem folyik büntetőeljárás a tizenkét férfi ellen.

©

A tárgyalásokon a gyanúsítottak közül tízen elfogadták, hogy a bíróság elrendeli az átadási letartóztatásukat egyszerűsített átadás mellett. Az ő esetükben a végzés jogerőre is emelkedett. Ketten azonban nem járultak hozzá az átadáshoz, és fellebbeztek, esetükben a végzés nem jogerős.

©

Mindegyik gyanúsított kérte az úgynevezett specialitás alkalmazását – ami azt jelenti, hogy velük szemben az elfogatóparancsban szereplő bűncselekményeken kívül nem indítható és nem folytatható egyéb büntetőeljárás –, ezért a bíróság ezt elrendelte.

Ott ítélik el őket, de nem feltétlenül ott ülik majd le a büntetést

A végzés innentől fogva tíz napig tart. Ha addig az európai elfogatóparancsot kibocsátó tagállam illetékes hatósága nem veszi át őket, szabadlábra kell helyezni a gyanúsítottakat.

©

A gyanúsítottak csak akkor adhatóak át, ha a francia igazságügyi hatóságok megfelelő jogi garanciát nyújtanak arra, hogy a francia jog alapján meghozott jogerős ítélet után kérésükre Magyarországon is leülhessék a büntetést.

©

Az ügyészség és a rendőrség hétfőn közölte: tizenkét férfit vett őrizetbe, valamint több százmillió forint értékben készpénzt és vagyontárgyakat foglalt le a rendőrség egy francia-magyar rendőrségi akció keretében, prostituáltak futtatása és egy bűnszervezet működtetése miatt. A csaknem egy éve, tavaly áprilisban létrehozott francia-magyar nyomozócsoportot, amelynek célja a bűnszervezet tagjainak elfogása volt, francia részről Nancy ügyészsége, magyar részről a Csongrád Megyei Főügyészség vezette.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eltávolítják a lengyel ombudsmant

Eltávolítják a lengyel ombudsmant

Hétfőtől ismét lehet menni gyógykezelésre négy budapesti fürdőbe

Hétfőtől ismét lehet menni gyógykezelésre négy budapesti fürdőbe

Fontos változás a SZÉP-kártyáknál: bármelyik alszámláról fizethetünk bármilyen célra

Fontos változás a SZÉP-kártyáknál: bármelyik alszámláról fizethetünk bármilyen célra