szerző:
hvg.hu

A szekszárdi kórház szerint megnövekedett azon betegeknek a száma, akik Pécsről visszakerülve húsevő baktériumtól szenvednek. A pécsi klinikák szerint nem nőtt a fertőzések száma és hozzájuk nem érkezett erről jelzés.

A Pécsről Szekszárdra szállított betegeknek húsevő- vagyis MRSA-baktérium-fertőzése van - írta a Bors a Tolna megyei Balassa János Kórház higiénikus főorvosára, Almási Istvánra hivatkozva, aki a lapnak azt mondta, január eleje óta azt tapasztalták, hogy jelentősen megszaporodott a különböző, antibiotikumokra rezisztens gennykeltőbaktérium-fertőzések száma azoknál a betegeknél, akiket Pécsre küldenek különböző beavatkozásokra.

Almási azt mondta, többször jeleztük a problémát a pécsi klinikáknak, de mindeddig eredménytelenül.

A Baranya megyei online lap, a Bama.hu is megkereste Almási Istvánt, aki a lapnak elmondta, az elmúlt negyedévben mintegy 200 beteg érkezett Szekszárdra Pécsről, és a korábbinál több esetben találtak ilyen megbetegedéseket, de ez is csak havi 2-5 beteget érint. Almási István hozzátette: ezek a baktériumok minden európai és magyar kórházban előfordulnak, ezért nem automatikusan az ellátás a felelős.

A lap felhívja a figyelmet, hogy a "húsevő baktérium" az esetek túlnyomó többségében valójában nem "húst eszik", hanem kötőszövetet, lágyrészt és zsírszövetet roncsol, rohaszt, viszont azért számít nagyon veszélyesnek, mert ezeket a szöveteket nagyon gyorsan, órák alatt pusztítja el. A szakirodalom a terjesztő tényezők között említi az ellátást végző személyek kezét, az ápoló személyzet ruháját, a szennyezett ágyneműt, a beteggel érintkezett eszközöket.

Az MRSA-fertőzött beteggel kapcsolatos higiénés rendszabályok között az első helyen szerepel a bejelentési kötelezettség, a fertőzött beteget el kell különíteni, s fontos a korábban a beteggel kapcsolatba került tárgyak tisztítása, fertőtlenítése, sterilezése.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja közleményt adott ki az ügyben, ebben azt írják, hogy bár a megemelkedett esetszámot a betegellátó intézménynek huszonnégy órán belül minden esetben jeleznie kell az egészségügyi államigazgatási szerv irányába, hozzájuk az elmúlt fél évben nem érkezett olyan jelzés, végzés vagy határozat, amely alapján intézkedni kellett volna az MRSA esetszám visszaszorítása érdekében.

A közleményben hozzáteszik: az elmúlt két év statisztikai adatait figyelembe véve a PTE Klinikai Központjában észlelt MRSA fertőzések esetszáma nemhogy nem növekedett, de egyenesen kis mértékű csökkenés tapasztalható.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem tud napirendre térni a menekülteknek kiosztott kártyák felett a Fidesz

Nem tud napirendre térni a menekülteknek kiosztott kártyák felett a Fidesz

Váratlanul beszakadt az egész járda egy nő alatt Kínában - videó

Váratlanul beszakadt az egész járda egy nő alatt Kínában - videó

Építészet a NER-ben: épülő-szépülő horthysta Disneyland

Építészet a NER-ben: épülő-szépülő horthysta Disneyland

Lebukott a korrupcióellenes képzésre érkező polgármester, ahogy lopott

Lebukott a korrupcióellenes képzésre érkező polgármester, ahogy lopott

Dobszay János: Időutazók

Dobszay János: Időutazók

Újra felmentették a bíróság elé állított pécsi hajléktalant, a rendőrség fellebbezett – videó

Újra felmentették a bíróság elé állított pécsi hajléktalant, a rendőrség fellebbezett – videó