szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A belga miniszterelnök-helyettes szerint csak európai szinten lehet megoldást találni arra a problémára, amit az Európában szocializálódott, de a radikális eszmékre fogékony bevándorlók jelentenek.Sok európai város küzd ezzel a problémával, ezért nem szabad egymásra mutogatnunk. A megoldás szolgálhatja egy közös európai titkosszolgálat létrehozása is – mondta Alexander De Croo az ATV Szabad szemmel című műsorának.

Európa egyelőre nem tud mit kezdeni a ténnyel, hogy másod- és harmadgenerációs bevándorlók, akik Európában születtek, európai iskolába jártak, fogékonyak a radikális eszmékre, a szélsőséges propagandára. Európának meg kell találnia ennek az okát, és a problémákat nem lehet nemzetállami szinten megoldani, csak európai szinten – mondta a műsorban a politikus, aki Skype-on keresztül nyilatkozott.

Alexander De Croo úgy látja: az európai integráció elmélyítése orvosolhatja az európai országok mostani problémáit, és igennel felelt arra a kérdésre, hogy egy közös európai titkosszolgálat létrehozása segíthetne-e megelőzni a jövőben a párizsihoz és brüsszelihez hasonló tragédiákat.

Európa egyik legfontosabb problémája szerinte épp az Iszlám Állam szíriai és iraki meggyengüléséből adódik, abból, hogy ennek következtében a terrorszervezet tevékenysége és fő hadszíntere átkerül Európába. Európának erre a kihívásokra a határok megszüntetésével és még nagyobb integrációval kell válaszolnia – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogyan alakulhatott ki az utóbbi évtizedben Brüsszel Molenbeek negyedében olyan helyzet, amely lehetővé tette a párizsi és brüsszeli vérfürdőért felelős dzsihádista sejt kifejlődését, De Croo azt válaszolta: minden olyan európai város küzd ezzel a problémával, ahova nagy létszámú bevándorló közösség érkezett az elmúlt évtizedekben, és szerinte nem az a megoldás, hogy az európai országok „ujjal mutogassanak egymásra”.

A belga miniszterelnök-helyettes szerint nincs ellentmondás a biztonság és az alapvető szabadságjogok között, és a fentiek közötti egyensúly megtartása mellett kell sokkal keményebben fellépni az Európát fenyegető csoportokkal szemben.

Arra a kérdésre, hogy készül-e Belgium a menekült- vagy bevándorlási politikájának felülvizsgálatára, Alexander De Croo gigantikus illúziónak nevezte, hogy ez a kérdés nemzetállami szinten kezelhető lenne. Szerinte  az egyetlen előrevezető út az egységes menekültpolitika, ahol mind a 28 ország kiveszi a részét a szükséges erőfeszítésekből.

Arra a kérdésre, hogy Belgiumban készülnek-e valamiféle jogszabály-módosításra a hatékonyabb fellépés érdekében, azt válaszolta: az elmúlt években megkezdődött a belga jogalkotás reformja, és az új ellenség elleni harc újfajta megoldásokat igényel. Hangsúlyozta: a jól körülhatárolható és viszonylag kis létszámú gyanúsítotti csoportokkal szemben keményen fel kell lépni, ennek azonban nem szabad az állampolgári jogok korlátozásához vezetnie.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rab Árpád jövőkutató: az 5G nélkül az emberiség elfelejtheti a jólétet

Rab Árpád jövőkutató: az 5G nélkül az emberiség elfelejtheti a jólétet

Babakocsit toló anyát és két gyerekét ütötte el egy kisbusz Kecelen

Babakocsit toló anyát és két gyerekét ütötte el egy kisbusz Kecelen

Felfedeztek egy új majomfajt, a gond csak az, hogy máris kihalófélben van

Felfedeztek egy új majomfajt, a gond csak az, hogy máris kihalófélben van