szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy működésében decentralizált, de még szélesebb hatáskörű szervezet válthatja fel a Kliket, és az általános, illetve középiskolák mellett az egyetemek is betagoznák alá – írja a Vs.hu. A terv két hét múlva kerülhet a kormány elé, és szeptemberből működhetne az új szervezet.

A lap úgy tudja, hogy a miniszterelnök kommunikációs stábjának javaslatára döntött a kormány a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, vagyis a Klik megszüntetéséről. A lépéstől azt várják, hogy a szervezet eltűnésével a hozzá kapcsolódó ügyek, hibák és botrányok is feledésbe merülnének. A február eleji államtitkárcsere és a tanárok követeléseiről megindult tárgyalások nem hoztak ugyanis látható sikert.

Egy név nélkül nyilatkozó vezető kormányzati tisztséget viselő fideszes politikus azt mondta: egy új szervezet viszont tiszta lappal indulhat, a kormány pedig felmutathatja, hogy meghallgatta a tüntetők követeléseit.

Azt, hogy a kormány eredetileg nem számolt a Klik megszüntetésével, az emberi erőforrás tárcát vezető Balog Zoltán két hónappal ezelőtti nyilatkozata is igazolja, aki Czunyiné Bertalan Judit leváltásakor egyértelműen kijelentette, hogy a Klik nem szűnik meg, csak átalakul. Egy héttel később az új oktatási államtitkár, Palkovics László is csak átalakításról beszélt. Ehhez képest jókora meglepetést keltett, amikor nemrég tényként beszélt a Klik megszűnéséről Rétvári Bence, az Emmi államtitkára.

Arról, hogy mi és milyen módon léphet a Klik helyére, a lap forrása nem beszélt, de úgy tudni: egy működésében decentralizált, ám még szélesebb hatáskörű szervezet képzel el az átalakításban szabad kezet kapó oktatási államtitkár. 

Az egyeztetéseken egyelőre csak állami intézményfenntartóként emlegetett szervezet alá állítólag az általános és középiskolák mellett az egyetemeket is betagoznák. A 2014 óta működő felsőoktatási kancellári rendszert az átalakítás nem érintené, az egyetemek, főiskolák gazdasági irányítása náluk maradna.

Az új, állami intézményfenntartóról készült koncepció két hét múlva kerül a kormány elé, a parlament még áprilisban dönthet a létrehozásához szükséges törvénymódosításokról, és szeptembertől kezdheti meg a működését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
80 milliónyi ajándékpénzt hagytak a bulizók a Szigetnél

80 milliónyi ajándékpénzt hagytak a bulizók a Szigetnél

A nagykörúti biciklisáv megtartását javasolja a Magyar Kerékpárosklub

A nagykörúti biciklisáv megtartását javasolja a Magyar Kerékpárosklub

Lehetetlennek tűnő feladat megoldásával próbálkozik Irak miniszterelnöke

Lehetetlennek tűnő feladat megoldásával próbálkozik Irak miniszterelnöke