szerző:
MTI / hvg.hu

Az LMP, az Együtt és a PM is közölte, hogy támogatják a pedagógusok sztrájkkezdeményezését.

A Pedagógus Szakszervezet (PSZ) elnöke, Galló Istvánné kedden jelentette be, hogy április 20-án egész napos sztrájkot fognak tartani.

A hírre reagálva az LMP közölte, támogatják a pedagógusok sztrájkkezdeményezését, mert az ellenzéki párt szerint a köznevelési kerekasztal egyelőre csupán időhúzásnak és figyelemelterelésnek tűnik. Az LMP-s Ikotity István kiözölte, szerinte a Fidesz által kiépített közoktatási rendszer nem korrekcióra, hanem gyökeres átalakításra szorul, éppen ezért fontos lépés a tavaly év végén kezdődött pedagógustiltakozások folytatása, mert így a Fidesz számára is egyértelművé válik, hogy hitegetéssel és mellébeszéléssel nem tudja megoldani ezt a helyzetet. 

A közlemény szerint az LMP továbbra is szükségesnek tartja a sztrájktörvény módosítását, mert a jelenlegi szabályozás gyakorlatilag megtiltja a munkabeszüntetést. Az LMP a szakszervezetekkel egyeztetve újra és újra be fogja nyújtani a javaslatát, hogy folyamatosan napirenden maradjon a szétvert munkavállalói jogok kérdése – áll Ikotity István közleményében.

Az Együtt szerint az oktatásban kialakult válságért a Fidesz-kormány a felelős, az ő káros intézkedései vezettek odáig, hogy a pedagógusok ma már nem látnak más kiutat, mint az országos sztrájkot.

Szabó Szabolcs az Együtt országgyűlési képviselője keddi közleményében azt írta, szerintük Orbán Viktor kormánya olyan megalázó és tarthatatlan helyzetbe hozta az oktatásban dolgozókat, amelyre még nem volt példa a rendszerváltás óta, ezért a párt teljes mértékben támogatja a magyar pedagógusok és oktatásban dolgozók követeléseit.

A Párbeszéd Magyarországért közölte, ők is támogatják a pedagógusok sztrájkját. Mint írták, a Fidesz-kormány megmakacsolta magát és sem a tankötelezettségi korhatár, sem az iskolafenntartás, sem az óraszám, sem a tanulók terhelése, sem az iskolákban éhbérért dolgozók ügyében nem történt előrelépés, de a Fidesz nem fogja átverni a tanárokat, diákokat, szülőket.

"A PSZ által bejelentett sztrájk egyértelmű üzenet a kormány felé: az érintettek nem hajlandóak rossz kompromisszumokra, és nem asszisztálnak tovább ahhoz a színjátékhoz, amelyet a kormány a Köznevelési Kerekasztal összehívásával kezdett el. A PM támogatja a pedagógusok április 20-i sztrájkját, a PSZ 25 pontját, ahogyan a Civil Közoktatási Platform 12 pontját is. Gyermekeink jövője érdekében támogatjuk a Tanítanék mozgalom polgári engedetlenségi felhívása mellett a szakszervezetek sztrájkfelhívását is" – írták.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem lehet bejegyeztetni azt a weboldalcímet, hogy orbanegygeci.hu

Nem lehet bejegyeztetni azt a weboldalcímet, hogy orbanegygeci.hu

A DK nem csak az MTVA fegyveres őreit, a rendőröket is feljelentené

A DK nem csak az MTVA fegyveres őreit, a rendőröket is feljelentené

Lefújták a Parlament előtti zászlórudat

Lefújták a Parlament előtti zászlórudat

Adventi irodalmi naptár – december 19.

Adventi irodalmi naptár – december 19.

Új alelnökei vannak a Jobbiknak

Új alelnökei vannak a Jobbiknak

Egy MSZP-s beolvasta az ellenzék öt követelését az Echo Tv-ben

Egy MSZP-s beolvasta az ellenzék öt követelését az Echo Tv-ben