szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Úszó Szövetség vezetősége szerda reggel ülésezik, majd az edzőbizottság tagjai egyeztetnek, és mindkét testület foglalkozik Kiss László 55 évvel ezelőtti bűnügyével. A testületi állásfoglalásokat ezután hozza nyilvánosságra a Magyar Úszó Szövetség – olvasható a szervezet kedd délutáni rövid közleményében.

privatkopo.hu kedd reggel eredeti dokumentumok alapján azt írta, hogy a Ferencvárosi TC három tehetséges úszója, Lantos László, Várszegi Lajos és az akkor 21 éves Kiss László két nappal az után, hogy a nemzeti sportuszodában megismerkedtek későbbi áldozatukkal, egy Zsuzsanna nevű fiatal nővel, Lantos lakásában közös erővel szexre kényszerítették. Mindhárman megerőszakolták, amiért a bíróság Kisst jogerősen három, Lantost 3 év két hónap, Várszegit 2 év börtönbüntetésre ítélte. Kiss László Nagyfán töltötte le büntetését.

Vs.hu a cikk megjelenése után telefonon utolérte Kiss Lászlót, aki annyit reagált: „erkölcs bizonyítvánnyal rendelkezem, az egész életemet erkölcsösen éltem”.

Népszabadság is megkereste telefonon a szövetségi kapitányt, és megkérdezte az 1961-ben történtekről, illetve az eset mai utóéletéről.

Kiss László azt mondta: 55 év után méltatlan lenne, ha magyarázkodni kezdene. Valószínűleg nem is adnának hitelt a szavainak, mert az újság, amely írásban kereste meg és kért választ a kérdéseire, közzétette a korabeli ítélet egyes részleteit. „Ha azt mondják, nincs rám szükség, akár mert egykor súlyosan vétkeztem vagy bármely okból, akkor megyek. Hadd ne döntsem el ezt én. Megértését kérem, e tárgyban nincs több szavam" – derül ki a nyilatkozatból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!