szerző:
hvg.hu

Az úszószövetség elnöke korábban is tudott arról, hogy Kiss Lászlónak volt valamilyen "nőügye" - mondta el az ATV-ben. Gyárfás azt mondta, a részleteket nem ismerte, de szerinte Kiss azóta megváltozott. Maga Kiss azt mondta Gyárfásnak, hogy egy befolyásos ember lánya volt az áldozat, és nem is volt nemi erőszak.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke tudott arról, hogy Kiss László szövetségi kapitánynak volt egy "ügye" az ötvenes évek végén, hatvanas évek elején - mondta el Gyárfás az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Gyárfás azt mondta, ezt mások is tudták, de részleteket nem tudott a dologról olyan szinten, ahogyan most beszámoltak róla a lapok, csak azt tudta, hogy Kissnek volt egy "nőügye", amiből bírósági ügy lett. Kiss Lászlót 1961-ben csoportos nemi erőszakért ítélték 3 év börtönbüntetésre, ám 20 hónap után szabadult.

Gyárfás elmondta, a szövetségben szavaztak az ügyről és a többség amellett foglalt állást, hogy Kiss már leülte ezért a büntetését. A Magyar Úszó Szövetség szerda délelőtt két ülést tartott: előbb a sportág vezetői, majd az edzőbizottság tagjai szavaztak arról, hogy Kiss László változatlanul szövetségi kapitányként tevékenykedjen, vagy le kell-e váltani. Mindkét találkozón egységesen úgy döntöttek, hogy a szövetségi kapitánynak változatlanul bizalmat adnak.  

©

Gyárfás az ATV-ben elmondta, voltak olyan vélemények a szövetségben, hogy nem is igaz a történet, de Gyárfás szerint ha bírósági ítélet volt az ügyben, akkor azt úgy kell tekinteni, hogy megtörtént, annak ellenére, hogy az áldozat azóta meghalt. Maga Kiss azt mondta Gyárfásnak, hogy nem is történt nemi erőszak, az áldozat egy befolyásos ember lánya volt, "aki könnyen kapható volt", és nem is volt nemi erőszak.

Gyárfás azt mondta, úgy gondolták a szövetségben, hogy 55 éve történt mindez, Kiss László leülte a büntetését, kijött a börtönből, akkor pedig úgy döntöttek az illetékesek, hogy folytathatta a munkáját edzőként. "Kétszer nem lehet valakit elítélni" - mondta Gyárfás, aki szerint azok, akik korábban megengedték Kissnek, hogy újra dolgozzon, azok rosszul döntöttek. Gyárfás azt mondta, ha az ő gyerekével tett volna ilyet valaki, akkor kikaparná a szemét, és ha ő döntött volna korábban Kiss Lászlóról, akkor ő nem engedte volna újra edzősködni, mert erkölcsileg nem évül el egy ilyen bűn.

Azóta azonban Kiss László számos díjat nyert, olimpiai bajnokokat nevelt ki és köztiszteletben álló ember lett, és szerinte megváltozott. "Teret adunk a megújhodásnak" - mondta Gyárfás, aki azt mondta, az úszószövetségben mindenki elismeri Kiss László munkáját, mindenki látja, hogy ő milyen emberré lett. "Én hiszek a megbocsátásban" - tette hozzá Gyárfás, aki azt mondta, ha eddig teret kapott Kiss László, akkor miért pont most vonnák meg tőle ezt a jogot.

Gyárfás elismerte, nem gyerekekhez és fiatal nőkhöz kellett volna beosztani Kiss Lászlót, ugyanis ő éppen a női úszóválogatott edzője volt. Arra a kérdésre, hogy nem fél-e attól, hogy ez a történet és az, hogy Kiss László maradhat edző, majd rossz hírét kelti az úszósportnak, Gyárfás azt mondta, eddig senki nem akarta otthagyni az úszást emiatt. Arra a kérdésre, hogy Kiss László hogyan szabadulhatott előbb a börtönből és hogyan kerülhetett vissza rögtön a börtönbüntetése után edzőnek, Gyárfás azt mondta, ezt nem tudja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!