szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kúria jóváhagyta Nyakó István népszavazási kezdeményezését szerda délelőtt, pedig számítani lehetett rá, hogy a Fidesz-kormányzáshoz köthető legkínosabb jelenetekre kerülhet sor szerdán az Alkotmány utcában, a Nemzeti Választási Iroda előtt. Úgy nézett ki, hogy az adhat be népszavazási kezdeményezést, aki jobban tud vetődni. Az MSZP Lukács Zoltánt küldte a ringbe. Ez volt percről percre-tudósításunk az eseményről.

Most érkezett

Itt olvashatja a Kúria közleményét

A Kúria honlapján közzétették a szerdai határozatokról szóló közleményt.

Nyakó István és Erdősi Lászlóné vasárnapi boltzáras népszavazási kérdései a Kúria elé kerültek, ahol úgy döntöttek, Nyakó Istváné mehet tovább. 

Ha Nyakó és Erdősiné kérdését is érvénytelenítették volna, akkor újra birkózás kezdődhezett volna a választási iroda dátumbélyegzőjénél, ahogyan a februári kopaszbotrányban történt.

Percről percre
Sorrend megfordítása

1 2 3 4

Jön a háromigenes népszavazás

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke azt mondta, öt nap múlva kezdődhet az aláírásgyűjtésük a "háromigenes népszavazáshoz". Azért háromigenes, mert Kész Zoltán "lopásgátló", vagyis kétmilliós állami bérplafont elutasító népszavazásával, és Gőgös Zoltán az állami földek eladásáról szóló népszavazási kérdésével együtt közösen gyűjteni az aláírásokat. A húzóerő a vasárnapi boltzár elutasítása lesz, mert az kiverte a biztosítékot.

Tóbiás József MSZP-elnök is a helyszínre tart, Kunhalmi szerint a pártelnöknek is meg kell szólalnia.

Nyakó István örül

©

Nyakó: Ez többről szól, mint a boltzárról

Ez a demokráciáról szól – mondta a rögtönzött sajtótájékoztatón. Apró győzelem ez, még sok ilyen kell – tette hozzá.

A Kúria nem tehette meg, hogy szemet huny a múltkori jogsértés felett – mondták a szocialisták. A Kúria megmutatta, hogy megvannak a jogállamiság maradékai, amire még lehet építkezni.

Nyakó azt mondja, elsétál a Kúria felé, és mond nekik egy köszönömöt.

©

Az MSZP ki fogja vizsgáltatni, ami 6 hete történt

Bár a Kúria a javukra döntött, nem hagyják annyiban a dolgot a szocialisták – mondta Lukács Zoltán, aki rögtön meg is köszönte a sajtónak a segítséget, mert nélkülük el lett volna sumákolva a kopaszbotrány.

Lukács és Nyakó összeölelkezett, aztán Nyakó, a kopaszbotrány szenvedő alanya azt mondta, van remény az országban, és a független magyar sajtó az egyik. Most visszaadták a jogot az embereknek, hogy dönthessenek a saját dolgaikról, mondta.

Lukács bejelentette: Nyakó István kezdeményezését fogadta el a Kúria

Fél 9 után nem sokkal mondta Lukács Zoltán az NVI épületében várakozó újságíróknak, hogy megvan a Kúria döntése, és Nyakó István kérdését engedték át. Az MSZP azt ígéri: nemsokára sajtótájékoztatót tartanak az ügyben.

©

Feszült pillanatok az időbélyegzőnél

Mintha csak ugyanaz ismétlődne a fejekben már jó ideje.

Lukács Zoltán még mindig a küzdőtéren

A helyzet változatlan az NVI épületében, Lukács Zoltán nem mozdult el a körtől.

 

Szakértő: a kormány eszközévé kezd válni a népszavazás

Nevetséges, hogy azon múlik egy népszavazás, hogy épp ki ölelgeti a blokkológépet – fogalmazott a Magyarul Balóval című tévéműsorban László Róbert választási szakértő. Szerinte a módosítási szándékból az derül ki, hogy csak akkor történik valami, ha a Fidesz legfelső vezetői úgy ítélik meg, hogy politikailag már kellemetlen az ügy. Egyre inkább a kormány eszközévé válik a népszavazás – tette hozzá.

Pozsár-Szentmiklósy Zoltán alkotmányjogász szerint kizárólag olyan kérdésekben lehetne népszavazási kezdeményezést benyújtani, ami a magyar parlament hatáskörébe tartozik, így nem tartja hitelesíthetőnek a betelepítési kvótáról szóló népszavazási kérdést – hangzott el a műsorban.

1 2 3 4

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!