Mizsur András
Mizsur András

A miniszterelnök pezsgőt is küldött volna a kormányinfón megjelent újságíróknak annak apropóján, hogy nyolc év után először ma nem tartozik Magyarország az IMF-nek. Összesen 4400 milliárd forintot fizetett vissza az ország, szerdán utalták el az utolsó 500 milliárdos részletet. Brüsszelben nyilvánosságra került az új kötelező betelepítési kvóta új javaslata, jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár vasárnapi boltzár ügyében azt üzente, hogy"hajrá MSZP!" Tudta, hogy fejlesztési politikában Európa legjobbjai vagyunk?

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki kormányinfóján  tolmácsolta az ott megjelent újságíróknak Orbán Viktor köszöntését Párizsból, annak apropóján, hogy nyolc év után ez az első nap, amikor nem tartozuk az IMF-nek. “Ledobtuk az IMF igáját és béklyóját” - mondta Lázár. Összesen 4400 milliárdot fizetett vissza Magyarország, tegnap 500 milliárdot utalt át az ország, jelentette be Lázár. “Visszanyertük a pénzügyi függetlenségünket.” Orbán azt tanácsolta Lázárnak, hogy vigyen pezsgőt az újságírónak, de ebből végül nem lett semmi.

A terrorellenes akciótervről is beszélt Lázár. Magyarország az Iszlám Állam célkeresztjébe került, de konkrét fenyegetésről nem tud a kormány. “Pánikra nincs ok.” Ennek ellenére szükség van az akciótervre, mondta Lázár.

Azokkal kell itt élnünk, akikkel nem akarunk

Brüsszelben szerdán nyilvánosságra került a kötelező betelepítési kvóta új javaslata, jelentette be Lázár.  Erről májusban fognak tanácskozni az országok vezetői. “Arról, hogy kik élhetnek itt, az Európai Tanács fog dönteni.” Lázár szerint már most látszik, hogy ellentmondásos a javaslat. A kötelező kvótáról szóló népszavazásról arról mondta, 1990 óta nem volt ilyen fontos népszavazási kérdés. Ha lemondunk szuverenitásunkról, akkor élnek majd itt, akikkel mi nem akarunk együtt élni, ez társadalmi krízishez vezethet, magyarázta Lázár.

Több mint ezer önkormányzat kinyilvánította, hogy senkit nem akarnak befogadni, jelentette ki a miniszter.

©

Elbeszélgetésre számíthatnak a miniszterek

Lázár elmondása szerint az unió tisztviselői elismerték az ország EU-s források kifizetésében végzett munkáját, de a kényes a kérdésekről is beszéltek az idelátogató EU-biztossal és sikerült rendezni “egy nagyon rázós" ügyet. Ha sikerül megállapodni az aszfaltügyben az EU-val, akkor a Miniszterelnökség vezetője szerint 500 milliárd forintos bevételhez juthat a költségvetés.

Lázár János szerint a következő években legalább 3000 EU-s pályázatértékelőre lesz szükség, ők csak kormányhivatalnokok lehetnek. Számukra pályázatot ír ki a kormány. Akik résztvesznek az EU-s pályázatok értékelésben, azoknak nemzetbiztonsági átvilágításban is részt kell venniük és nyilvános lesz az értékelők névsora, magyarázta Lázár.

Minisztertársai viszont kellemetlen elbeszélgetésre számíthatnak Orbánnal, mert nem állnak jól a pályázatok végrehajtásában. Több mint 700 EU-s projektről van szó.

Hajrá MSZP!

A kormány tudomásul veszi és tiszteletben tartja a Kúria szerdai döntését, sőt, a vasárnapi boltzárról szóló népszavazás döntését is el fogják fogadni: “Hajrá MSZP!” - mondta Lázár, aki szerint az a helyes, ha a kereskedelmi dolgozóknak vasárnap nem kell dolgozniuk: "ez az egészséges.” Szerinte ironikus, hogy most pont egy baloldali párt gyűjt szavazatokat a vasárnapi boltzár ellen.

(Azt lehet tudni, hogy valójában 8-9 ezer fővel kevesebben dolgoznak a kiskereskedelemben, és épp a legkisebb üzleteknél csökkent a foglalkoztatottak száma, a forgalomnövekedés haszonélvezői  éppen a nagy láncok.)

©

Lázár egyetért Nyakó Istvánnal, miszerint a népszavazás döntése mindenkire érvényes. "Legyen népszavazás, és döntsön a nép!" A Fidesz nem fogja visszavonni a vasárnapi boltzárról szóló törvényt. Egy újságírói kérdésre Lázár elmondta, hogy az NVI dolgozóinak nem kell félniük retorziótól a február 23-ai események miatt.

Orbán leszólta Lázár javaslatát

Arról még nem született döntés, hogy lesz-e további SZJA-csökkentés, mondta Lázár egy újságírói kérdésre. Ahogy arról sem, hogy lesz-e kilépési pénz az államigazgatásban dolgozóknak. Kilépési pénz ügyében azonban Orbán nem értett egyet Lázár javaslatával, ezért nincs még végleges döntés. Lázár úgy fogalmazott, hogy Orbán “szubtrópusinak nevezte a megoldási javaslatomat.”

Lázár azt is elmondta, hogy megszülettek a döntések a “túlsúlyossá vált" háttérintézmények jövőjéről, de némely esetben még zajlanak az egyeztetések. Kevesebb embernek, többet kell dolgoznia, ami az adófizetők szempontjából helyes - mondta Lázár, aki hozzátette, hogy július 1-jétől a járási dolgozók bére növekedni fog.

“Pedagógusügyekről” azt mondta Lázár, hogy továbbra is várják tárgyalni a szakszervezeteket. Tiszteletben tartják,de nem tartják helyesnek, hogy április 20-ára sztrájkot hirdetett a PSZ. Palkovicsék még ebben a hónapban döntenek az oktatási kérdésekről, mondta a miniszter.

Kiss László mellett szól 10 aranyérem

Kiss László ügyéről is beszélt Lázár. A kitüntetési törvény kimondja, hogy aki büntetett előéletű és nem mentesült ennek következményei alól, azt nem lehet kitüntetni. A kitüntetési felterjesztéskor a bűnügyi nyilvántartóból mindenkinek kikérik az adatait. Ezt Kiss László esetében is megtették és az úszóedző nem szerepelt a nyilvántartásban, vagyis ilyen alapon nem lehetett visszautasítani a felterjesztést, érvelt a miniszter.

©

“Kiss László mellett szól a 10 olimipiai aranyérem, ami nagyon komoly dolog” - véli Lázár. Szerinte az más volt, amikor Sólyom László köztársasági elnök  Farkas Péter olimpiai bajnoktól elvette az állami kitüntetését, miután bűncselekmény miatt elítélték a sportolót.

Lázár úgy véli, hogy Kiss súlyos hibát követett el, de azóta megbűnhődött. Hozzátette, a keresztény embereknél nagyon fontos erény a megbocsátás, bár bevallása szerint ő maga nem egy megbocsátó ember.  “Lesz, aki megbocsát és lesz, aki nem. Kissnek kell eldönteni, hogy mit akar tenni.” Erkölcsi értelemben azonban nem akart állástfoglalni az ügyben Lázár, mert mint mondta, ez nagyon nehéz, és meghaladja az ő képességeit.

Azt sem véleményezte Lázár, hogyan kezeli az úszószövetség a Kiss-ügyet. Véleménye szerint az úszóközösségnek kell döntenie arról, hogy Kiss László menjen-e. A kormánynak nincs joga arra, hogy Kiss László feje fölött pálcát törjön - tette hozzá.

Ha valaki offshore cégben tulajdonos vagy kapcsolatban áll ilyen céggel, az önmagában nem bűncselekmény, jelentette ki a miniszter. Lázár úgy hiszi, a magyar kormány tagjai a megfelelően töltik ki vagyonnyilatkozataikat, ezért nem tart attól, hogy belekeverednének a nemrég kirobbant offshore-bortányba. Mint ismert, a világméretű botrányban érintett Lionel Messi, Vlagyimir Putyin, Nico Rosberg, Jackie Chan és az izlandi miniszterelnök is.
“Jó kérdés, a nép azt szeretné” - mondta Lázár arra az újságírói kérdésre, hogy  az ügyészség kihallgatja-e Demszky Gábort Alstom ügyben. Lázár szerint a bíróságok miatt nem sikerült elszámoltatni a szocialistákat, pedig az ügyészség mindig vádalt emelt.

A letelepedési kötvényekről is kérdezték Lázárt, aki erre azt mondta: “Oknyomoznak, látom. Csak azt nem tudom, hogy mit.” Szerinte nincs semmi rossz a letelepedési kötvényekben és teljesen legális.

“Fejlesztési poltikában Európa legjobbjai vagyunk” - állította Lázár, aki hozzátette, az uniós tisztviselőkkel jó hangulatú tárgyalásokat folytatott, ahol “végre megdícsérték Magyarországot.”

 

 Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Népszava: Leválthatják a honvédelmi minisztert

Népszava: Leválthatják a honvédelmi minisztert

Szarkatámadásba halt bele egy biciklis Ausztráliában

Szarkatámadásba halt bele egy biciklis Ausztráliában

Ne gondoljuk, hogy a szaúdi olajfinomító elleni támadást ennyivel megússzuk

Ne gondoljuk, hogy a szaúdi olajfinomító elleni támadást ennyivel megússzuk

Itt egy lista a 21. század 100 legjobb sorozatáról – rajta van a kedvence?

Itt egy lista a 21. század 100 legjobb sorozatáról – rajta van a kedvence?

Egy kis alpesi házikóban 10 ember most éppen azon stresszel, hogy el van zárva a műszaki cikkektől

Egy kis alpesi házikóban 10 ember most éppen azon stresszel, hogy el van zárva a műszaki cikkektől

Kalifornia kormányzója: A fiatalok járványa az elektromos cigaretta használata

Kalifornia kormányzója: A fiatalok járványa az elektromos cigaretta használata