szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken azt közölte a távirati irodával, hogy két hét alatt több mint 3500 magyar fiatal regisztrált a krakkói Ifjúsági Világtalálkozóra.

Két hét alatt több mint 3500 magyar fiatal regisztrált a krakkói Ifjúsági Világtalálkozóra – mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. A krakkói szervezők már most több mint 3500 fiatal regisztrációját fogadták a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) által működtetett rendszeren keresztül, de ennél sokkal több magyar fiatalt várnak, illetve biztatnak a jelentkezésre.

A katolikus egyház legnagyobb ifjúsági eseményét – amelyen Ferenc pápa is részt vesz – 2016. július 25. és 31. között rendezik meg. Az ifjúsági világtalálkozók ötlete Szent II. János Pál pápa nevéhez kötődik, az elsőt 1984-ben rendezték Rómában. A legutóbbi, 2013-as Rio de Janeiró-i találkozón Ferenc pápa miséjén, hivatalos becslések szerint, 3,7 millióan vettek részt.

Soltész Miklós

Az államtitkár Krakkóban találkozott Stanisław Dziwisz bíborossal, Krakkó érsekével, a magyarok ellátásával megbízott vezetőkkel, és végigjárta azokat a helyeket, ahol a magyar fiatalok laknak majd a találkozó idején. A világtalálkozó legfontosabb programjait két, egymástól néhány száz méterre lévő helyszínen, az Isteni Irgalmasság-bazilikában, illetve a 2013-ban felszentelt Szent II. János Pál pápa-templomban rendezik meg. A magyarok egyik szálláshelye ettől a központi területtől negyedórányi járásra, a Fatimai Szűzről elnevezett plébánián lesz. Mivel azonban szerte a világból több mint kétmillió fiatalt várnak a körülbelül hét-nyolcszázezres lakosú Krakkóba, minden nemzetnek lesz szálláshelye a város agglomerációjában, a központtól 40-50 kilométerre is – mondta az államtitkár.

A kormány az MKPK-n keresztül 50 millió forinttal támogatja a fiatalok kiutazását a világtalálkozóra, de a jelentkezők számának nincs felső határa. A találkozóra a saját weboldalán elérhető regisztrációs rendszeren keresztül június 15-ig lehet jelentkezni. A fiatalok már a világtalálkozó előtti hetet is Lengyelországban tölthetik az egyházmegyék, szerzetesközösségek és lelkiségi mozgalmak által szervezett előtalálkozókon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olyan lesz az AirPods 3, mint az AirPods Pro, csak épp olcsóbb annál

Olyan lesz az AirPods 3, mint az AirPods Pro, csak épp olcsóbb annál

Nem Orbán, hanem az elköltendő közpénz miatt "titkos" az alagút

Nem Orbán, hanem az elköltendő közpénz miatt "titkos" az alagút

2021-től új idők a számlázásban: mutatjuk az 5 legfontosabb változást

2021-től új idők a számlázásban: mutatjuk az 5 legfontosabb változást