szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kazah gazdaságról szóló tanulmányokkal kapcsolatban tett fel írásbeli kérdéseket a földművelésügyi miniszternek a DK-s Vadai Ágnes, de végül érdekes üzengetéssé fajult a kérdezz-felelek. Az Országgyűlés honlapjára feltett dokumentumokból végig lehet követni, hogyan hozta végül egy tető alá a két politikus Kazahsztánt, Gyurcsány Ferenc, illetve Schmitt Pál szakdolgozatát, és a Kádár-kép alatt ármányos terveket szövögető baloldaliakat.

Januárban a Bors írt arról, hogy összesen negyvenmillió forintot fizettek a kazah gazdaságról szóló tanulmányokért a Földművelésügyi Minisztérium háttérintézményei Fazekas Sándor miniszter barátja cégének. A Szolnok megyei társaság elvileg nagyon sokat tud a kazahsztáni talajművelésről, az ottani olajtartalmú növényekről és a kazah marhákról is, legalább is ilyen témájú dolgozatok születtek egyebek mellett.

Az MSZP-s Mesterházy Atillához kapcsolódva a DK-tól Vadai Ágnes is a tanulmányokkal kapcsolatban tett fel írásbeli kérdést Fazekas Sándornak. Egyebek mellett arra volt kíváncsi, hogy mikor teszik közzé a dokumentumokat, illetve a miniszter szerint azok okoztak-e a kárt tárcája jó hírnevében. Azt is megkérdezte, hogy az egyik tanulmányra kötött megbízási szerződésből miért maradt ki a károkozás elkerülésére vonatkozó rész.

Fazekas Sándor erre úgy válaszolt: „igaz lehet a mondás: összenő, ami összetartozik, pláne, ha egy tőről fakad. Mi másra lehet gondolni, amikor azt látjuk, hogy a gyurcsányisták a szocialista Mesterházy kottájából próbálnak meg játszani csak éppen hamisan, s pontatlanul.” A miniszter azt rótta fel Vadai Ágnesnek, hogy nem tájékozódott alaposan, mert a kért tanulmányokat már fent vannak a parlament honlapján, így szerinte a DK-s képviselő kérdése értelmezhetetlen.

„Szívből remélem, hogy Képviselő Asszony ugyan ilyen vehemenciával keresi Gyurcsány Ferenc elveszett szakdolgozatát is" – jegyezte meg Fazekas Sándor, aki szerint tárcája nem foglalkozik a feladat- és hatáskörébe nem tartozó jogszabályok magyarázatával, értelmezésével. Jelezte azt is, hogy semmi ok aggódni a minisztérium jóhírnevéért.

Vadai Ágnes nem hagyta magát, „Ez válasz?” című kérdésében így reagált: „Lebuktunk. Ön a megtekintései során kikövetkeztette, hogy Angyalföld paneljeinek legmélyén, ködös éjszakákon a gyurcsányisták és a szocialisták ármányos terveket szőnek egy Kádár-kép alatt, hogy milyen úton tudják megnehezíteni a minisztériumokban dolgozó fideszes csinovnyikok életét. Ezeken a megbeszéléseken Gyurcsány Ferenc pártelnök úrnak minden adandó alkalommal elmondjuk, hogy ha meglesz a szakdolgozata, akkor küldjön egy példányt Schmitt Pálnak, hogy lássa, milyen egy plagizálás nélküli anyag.”

„A Földművelésügyi Minisztérium jó hírnevén esett kárral kapcsolatos kérdésem természetese n hipotetikus volt, mivel ami nincs, abban nem eshet kár” – tette hozzá. A DK-s képviselő újra megkérdezte, hogy az érintett megbízási szerződésből miért maradt ki a károkozás kikerülésére vonatkozó része. Egyben kérte a minisztert: „mivel a válasz nem érinti a 2002–2010. év közötti kormányok tevékenységét, azok megemlítését kérem, mellőzze”.

Fazekas Sándor a viszontválaszát már nem eresztette bő lére: „Igen, a korábban K/9513. számon benyújtott írásbeli kérdésére adott válaszaim t fenntartom. Képviselői tevékenységéhez sok sikert kívánok!” – üzente Vadai Ágnesnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!